Dnes je sobota 4. červenec, svátek má Prokop.

Zajímavosti

Jak přežívají gastronomická zařízení na Dobříšsku? Oslovili jsme majitele

přidáno: 10. 04. 2020

Jak řeší aktuální situaci, zda přežijí i na jejich další problémy a názory, jsme se zeptali přímo majitelů a provozovatelů gastronomických zařízení u nás na Dobříšsku. V současné situaci jsou totiž právě restaurace, hospody, bistra, bary, kavárny a další pohostinská zařízení jedny z nejvíce ohrožených podniků u nás. Každý den bojují a snaží se udržet, jak jen to jde.

Vést zařízení restauračního typu v malém regionu, jako je ten náš, není vůbec snadné za normální situace, natož nyní v době nouzového stavu, který byl vyhlášen z důvodu celosvětové pandemie koronaviru. Pro mnohé majitelé, může mít tato situace devastující dopad.

Jak jsou nyní na tom majitelé a provozovatelé hospod na Dobříšsku? Musí platit nájmy? Snaží se udržet své zaměstnance nebo je musí propouštět? Mají otevřeno a fungují alespoň částečně nebo mají zavřeno? Přežijí koronavirus? Na všechny tyto otázky jsme se ptali přímo jich…

Golf Budínek

Majitelé tohoto objektu sice nejsou v nájmu, ale platí hypoteční úvěr a další povinné platby, jako je leasing, energie, mzdy atd. Jejich situace ani tady není vůbec jednoduchá.

„My v nájmu nejsme, ale nedokážu si představit, proč by majitel měl promíjet platby za pronájem prostorů či movitých věcí?,“ oplácí mi majitel golfového areálu mou otázku mířící k případnému promíjení nájemného gastronomickým zařízením a dál se otevřeně vyjadřuje k současné situaci.

„Firma Artur Ross s.r.o. má 5 zaměstnanců a z nařízení vlády jsou 3 bez využití! Mzdy musíme dále vyplácet a poslouchat lživé sliby vlády, která mění pravidla každým dnem a nezvládá tuto situaci. Není divu, že vláda ČR nezvládá tuto velmi specifickou dobu, když nezvládala řízení státu ani v době největšího ekonomického růstu!!!! Kde jsou vytvořené rezervy???,“ ptá se zkušený podnikatel Jiří Slunečko.

Máte nyní zcela zavřeno nebo fungujete v nějakém omezeném režimu?

Až do včerejšího dne jsme měli zcela zavřeno. Původně jsme chtěli zahajovat sezónu už v březnu, ale vlastně hned přišlo vládní nařízení o uzavření restaurací a sportovišť.

Myslíte, že současnou situaci přežijete?

Určitě nějak přežijeme. Obchodní činnost je nyní na minimu a Adventure Golf Club Budínek čeká na uvolnění bezpečnostních opatření, abychom mohli otevřít. Nyní chceme zkusit otevřít hřiště přes Velikonoce s bezpečnostními pravidly pro návštěvníky.

Adventura Golf Club Budínek OTEVŘEN:

  • Pondělí – pátek: 12:00 – 19:00 hod.
  • Sobota a neděle: 10:00  - 19:00 hod.

Nabízí zde i drobné občerstvení s sebou. Přijďte si zahrát a podpořit tak i tento krásný a oblíbený areál s minigolfem. Aktuální informace můžete sledovat na webových stránkách nebo facebooku

A jaký názor má pan Slunečko na současná opatření vlády?

Jak jsem již zmínil, vláda ČR se současným vedením je nejhorší co mohlo české občany, v novodobé historii, potkat! Bohužel až čas ukáže jak se část národa nechala koupit koblihou! Vše zvládneme, jako vždy to nějak dopadne a pojede se dál!

Krmelec Vlaška

Tuto restauraci provozuje a vlastní Michal Dudla se svou ženou Ivanou už třetím rokem. Jsou ve vlastní budově, ale jak nám řekl, ještě 16 let musí splácet úvěr, který si vzali na výstavbu zcela nové budovy.

„V našem případě nevidím zrovna dnes výhodu v tom, že budovu vlastníme. Z nájmu se v nejhorším případě snáze odchází. My si krach nemůžeme dovolit, musíme bojovat do finále, protože splátka úvěru zatím běží. Vláda ale schválila moratorium splátek úvěrů, takže až nám poteče opravdu do bot, požádáme o odložení,“ uvádí Michal a odpovídá otevřeně na další naše otázky:

Máte nějaké zaměstnance? Případně kolik jich máte a jak řešíte situaci s nimi?

Zaměstnanců máme v současné době sedm. Což je měsíční náklad cca 200 000 Kč na výplatách. Rozhodli jsme se ale, že náš tým udržíme pohromadě, dokud nerozpustíme veškerou rezervu, kterou jsme vytvořili nikoliv z restaurace, ale z druhého podnikání, kterým je zahraniční obchod v oblasti zdravotnické techniky. Ani tato rezerva ale není nevyčerpatelná a vlastně si nedovedu představit, že bychom byli závislí pouze na tržbách z restaurace. Rýsuje se pro nás podpora v podobě příspěvku na mzdy, takže situaci bedlivě sledujeme a jistě o pomoc našim zaměstnancům požádáme.

Máte v tuto chvíli zcela zavřeno nebo "jedete" v omezeném provozu?

Poradili jsme se s týmem Krmelce, který chtěl zůstat na pozicích a využili jsme možnosti zbudovat výdejní okénko. Udrželi jsme tak alespoň minimální provoz, stále obměňujeme díky tomu potraviny, takže jsme nemuseli nic vyhodit. Myslíme taky, že se nám bude snáze obnovovat normální provoz.

Jídlo si u nás můžete objednat na telefonu 721 588 815 i s časem vyzvednutí, nebo dokonce předobjednat den předem na webu www.vlaska.cz. Sledovat aktuality z Krmelce na Vlašce můžete i na fecebookovém profilu restaurace.

Myslíte v tuto chvíli, že "přežijete" koronavirus?

Věříme, že to dobře dopadne. My jsme paradoxně zvyklí na tenké měsíce. Jelikož provozujeme restauraci na okraji města a nedávno jsme otevřeli, bojovali jsme obě minulé zimy o přežití. Náklady na provoz jsou hodně vysoké, takže jsme zatím vždy zisk z léta rozpustili v zimě a ještě provoz dotovali. Vloni to bylo přes zimu cca 200 000 Kč ztráta. Lidé k nám nebyli zvyklí chodit a dá se říci, že jsme si získali klientelu až tento třetí rok provozu.

Jaký je Váš názor na vládní nařízení a pomoc státu pro Váš segment?

Nařízení vlády respektujeme a s dostupnými informacemi v dané době, to bylo asi to nejlepší, co vláda mohla udělat. S rychlou a účelnou pomocí vláda zatím nepřišla. Státní bezúročná půjčka v době, kdy nevíte, jak dlouho bude trvat tahle mizérie, je ryzí vabank a podmínky poskytnutí pomoci stále nejsou konečné. Myslím, že spousta zaměstnanců jiných podniků už jsou na pracovním úřadě a stát je nyní platí tak jako tak, navíc včetně sociálního a zdravotního pojištění. Podniky budou krachovat a myslím, že se i vytratí chuť podnikat, platit nehorázné odvody za zaměstnance i daně a dívat se, jak stát se získanými prostředky hospodaří.

Rád bych tak i touto cestou poděkoval všem lidem, kteří nás podpořili svou objednávkou. Cítíme všeobecně, že tíživost situace probouzí v nás i ve vás něco velmi pozitivního. Vnímáme pozornost, kterou si věnujeme, drobná přátelská gesta a cítíme, že vám není náš osud lhostejný.

Pojďme se podpořit navzájem, snad zde najdete svou kadeřnici, knihkupce nebo kulturní organizaci, se kterými byste se rádi setkali i po krizi:

Penzion Nový rybník

Málokdo možná ví, že Penzion a Pivovar Nový Rybník funguje od 1. Února 2020 jako samostatná firma pod obchodním názvem RELAX NOVÝ RYBNÍK s. r. o. Před koncem roku 2019 se provozovatelé penzionu domluvili s majiteli ENERGON DOBŘÍŠ s. r. o. a rozhodli o osamostatnění. Vznikla tady tak nájemní smlouva a tudíž náklady s tím spojené.

„V tomto nelehkém období nám však majitelé areálu vyhověli a odpustili nájemné v období, kdy nemůžeme provozovat svoji činnost. Za tento krok v podobě této vstřícnosti patří poděkování,“ upřesňuje situaci provozovatel Penzionu a Pivovaru Nový Rybník Lukáš Kordule. I on nám odpověděl na naše otázky:

Kolik celkem máte ve vašem zařízení zaměstnanců a jak s nimi současnou situaci řešíte?

V současné chvíli zaměstnává Penzion a Pivovar Nový Rybník 20 zaměstnanců (včetně vedení). Situaci řešíme postupně, neboť budoucnost je nejistá a nikdo dnes neví, co bude zase týden, natož za měsíc. Snažíme se zaměstnance udržet, nejspíše využijeme programu ANTIVIRUS od Vlády ČR (forma Kurzarbeit), který by nám mohl v jisté míře pomoci, ale určitě se nejedná o záchranu z hlediska zavřeného provozu, kompenzace ušlého zisku, surovin či uvařeného piva. Je důležité si uvědomit, že i zavřený provoz areálu představuje určité finanční náklady, na které si musí podnik vydělat, ovšem v tomto období ani toto nejde.

Jak v současné chvíli fungujete?

V tuto chvíli je náš podnik zcela uzavřen. Uvažovali jsme o variantách rozvozu jídla či něčeho podobného, ale poté vzhledem k tomu, že když si člověk spočítá minimální režii při spuštění areálu do provozu (kuchyně, vytápění, pracovní síla, …), tak se Vám ani toto nevyplatí, neboť taková poptávka na rozvoz jídla či prodej přes výdejní okénko, které by Vám zajistila pokrytí min. nákladů či dokonce ziskovost by se nevytvořila.

Dalším mínusem pro náš podnik v této nelehké době je fakt, že umístění našeho areálu není v centru města, ale jsme pro řadu zákazníků, jak se říká „z ruky“. Avšak věřím, že naopak, potenciál, který náš podnik nabízí – umístění u rybníka, relax, příroda, čerstvý vzduch, turistika, cyklistika, sportovní vyžití bude právě to, co se nám vrátí (snad již toto léto), kdy zákazníci budou mít zájem strávit čas právě v tomto prostředí.

Nyní fungujeme v režimu z hlediska správy areálu příprav na sezónu (nezbytné práce), snažíme se prostřednictvím našeho sládka prodávat naše pivo Baštýř, o které lidi mají zájem, za což jsme rádi. Dále bych chtěl poděkovat pivovaru Kytín za spuštění projektu zachranpivo.cz, a za práci, kterou pro pivovary odvedli, díky kterému si nás lidé nacházejí a my jim můžeme prodat naše pivo do PET lahví či sudů na doma.

Myslíte v tuto chvíli, že pandemii koronaviru přežijete? Případně jak dlouho tuto situaci vydržíte?

Naším cílem je koronavirus „přežít“ a zachránit se. Určitě nic nevzdáváme, ale budoucnost je nejasná. Nikdo dnes nedokáže říci, zda po otevření provozu v oblasti gastronomie a ubytování lidé budou mít zájem o cestování, alespoň po ČR, budou mít zájem o gastronomii či naopak se budou bát a především šetřit peníze, neboť budou mít za sebou nepříjemnou dobu, která je stála jejich určité úspory, snížení platů či dokonce ztrátu zaměstnání. Nastartování ekonomiky v našem segmentu, je nyní velká neznámá.

Na otázku, zda je pro nás nyní tato situace již neúnosná a jak dlouho vydržíme, mám jednoduchou odpověď, která může znít možná trochu „politicky“. Podnik může mít své určité úspory, ale ze kterých se v případě, že neprovozuje svoji činnost, velmi rychle vydá, což je i náš případ. Po tzv. mrtvých měsících (leden, únor, březen) počítáte se startem sezóny, ale přijde něco, co nikdo nečekal. V tu chvíli se vše začne bortit, jak domeček z karet.

A jak dlouho vydržíme? Na to nyní nechci závazně odpovídat, neboť záleží na více faktorech, plánech a nařízeních vlády, omezeních, zákaznících po otevření, atd.

Jaký je Váš názor na vládní nařízení a pomoc státu pro Váš segment?

Pokud se mám vyjádřit k vládním nařízením a pomoci ze strany státu, tak určitě musím zmínit fakt, že se jedná o situaci, kterou nikdo nečekal a která je velmi náročná a obtížná z hlediska vlády ve smyslu toho, aby vše správně domyslela, nastavila a hlavně aby její omezení neměla zásadní vliv na určitý segment/y, který/é by díky tomu mohl/y ze dne na den skončit. V současné chvíli nejsem spokojen s postupem vlády, neboť z mého pohledu není nastaven jasný a přehledný plán, strategie a postupy, které by byly veřejnosti a podnikatelům prezentovány s předstihem a oni se mohli na vše včas připravit.

Myslím, že vláda dnes ví, že v případě gastronomie a ubytování plánuje otevření těchto provozů v měsíci X s danými omezeními, v měsíci Y s mírnějším omezeními a v měsíci Z bez omezení. Pokud by toto dnes vláda představila podnikům, tak mají čas a dostatečný předstih se připravit na tato omezení, vypracovat si krizové režimy, omezený provoz, stanovit predikce hospodaření a financování a být připraveni dle předem stanoveného plánu a postupů vlády ČR. Nyní spíše vycházíme z informací, které přicházejí ze dne na den, z hodiny na hodinu, což pro zaměstnavatele a podniky, není to, co očekáváme.

Obávám se, aby vláda ČR nepovolila provoz našeho segmentu v určitých omezeních, které by představovaly fakt, že budou zakázané dlouho akce a svatby, lidé se budou bát chodit do restaurací, jezdit na výlety, dovolené a pro podniky by toto znamenalo, že se jim nevyplatí provoz podniku udržovat a musely by skončit. Vláda by poté mohla toto komentovat tak, že provoz máme dovolen, v tu chvíli nepřijde pomoc od státu (žádné programy) a řada podniků budu nucena svůj provoz zavřít. Je také důležité si uvědomit, že úvěry ze strany státu nejsou pro všechny podniky pomocí, ale spíše cesta k zániku.

Na Penzionu a Pivovaru Nový Rybník počítali, že Velikonoce budou startem do sezóny…

V současné chvíli nám každým dnem klesají jako většině podniků příjmy. Pro náš podnik měly být Velikonoce startem hlavní sezóny a postupně jsme měli přecházet do období otevření venkovních prostorů, měli jsme naplánované gastro-akce a svatební hostiny, které začínají být velkým problémem.

Se svatebčany komunikujeme prakticky každý týden a snažíme se nacházet řešení – přesunutí do léta, podzimního období či na příští rok. Některé svatby chtějí vracet zálohy, že počkají s čím přijde vláda a jak se bude situace vyvíjet.

Dále se dozvídáme, že svatby, ano budou dovoleny, ale jen v omezeném počtu max. 10-20 lidí, což u našeho podniku, kdy na celé léto byly domluvené svatební hostiny v obsazenosti 80-120 lidí je velký problém.

Dále řešíme zastavení investic, které jsme pro zlepšení našeho areálu měly připravené, pobytové balíčky hostů (přesuneme termín či dojde ke zrušení pobytu), uvařené pivo (stavy tanků), trvanlivost nakoupených surovin a ztrátovost.

Vymýšlíme plány, jak po koronaviru, co nejrychleji nastartovat náš podnik, ale vše bude záležet na více faktorech, které my bohužel neovlivníme. Aktuální informace z Penzionu a Pivovaru Na Novém Rybníku můžete sledovat ne jejich webových stránkách a facebookovém profilu

U Tří statkářů

Tento podnik je v nájmu a své závazky musí hradit dál.

„Nájemné samozřejmě platit musíme, ale po dohodě s majitelem objektu, jsme se domluvili na odkladu nájemného (za což mu patří velký dík). Nájem tak budeme platit až se situace zlepší, ale nikdo nám ho bohužel neodpáře,“ vysvětluje situaci provozovatel další dobříšské restaurace.

Kolik máte zaměstnanců a jak řešíte situaci s nimi?

Máme cca 14 zaměstnanců, kteří na rozdíl od pražských podniků mají u nás stále platné smlouvy.

Jak nyní fungujete?

I my jedeme v tzv. omezeném provozu, kdy rozvážíme jídla a nyní i plzeňské pivo.

Aktuální jídelní lístek a další informace naleznete také na webových stránkách Restaurace U Tří statkářů a na facebooku

Přežije restaurace U Tří statkářů současnou situaci?

Situace je těžká úplně pro všechny. My věříme, že přežijeme, i když v tuto chvíli to není vůbec snadné. O to více budeme rádi za každého návštěvníka, až se restaurace opět otevře. Z této situace, se bez pomoci státu (která zatím nepřichází), budeme zřejmě dostávat několik let.

Jaký je Váš názor na vládní nařízení a pomoc státu pro oblast pohostinství?

Informace se mění každým dnem, ale jak všichni vidíme, pomoc státu je zatím nulová, na rozdíl od jiných zemí. Nám nezbývá nic jiného než tajně doufat a čekat, že se situace změní.

„Tržby se nedají asi ani vůbec srovnávat, v tuto dobu jsou skoro nulové a pokryjí maximálně provoz a naše zaměstnance, kteří jsou rádi, že nemusí být doma. I když je situace taková jaká je, již nyní se snažíme využít tento čas ke zlepšení našich služeb, k sanitárním dnům a také přípravě nového jídelního lístku, který chceme po otevření připravit pro naše zákazníky,“ říká závěrem manažer společnosti provozující tuto restauraci Milan Veselý a posílá vzkaz nám všem:

„Závěrem bych chtěl popřát všem zdravíčko a pevné nervy, které též budeme všichni potřebovat. Budeme se těšit na Vaši návštěvu i případnou spolupráci.“

A co další restaurace a podniky?

Naše redakce hromadně oslovila samozřejmě i další restaurace, kavárny, bary a gastronomické provozovny v Dobříši a okolí, na které jsme dohledali e-mailový kontakt. Celkem jsme obeslali téměř 20 zařízení s žádostí o jejich vyjádření, nicméně nikdo z dalších majitelů a provozovatelů nám bohužel neodpověděl.

Jak ale víme, většina z nich funguje alespoň v rámci svých možností a snaží se poskytovat nejlepší možné služby svým zákazníkům i v tomto nouzovém stavu. I jim držíme palce v nelehké situaci a věříme, že ji zvládnou, abychom opět měli kam si zajít na dobré jídlo a pití. A že si určitě všichni rádi a spolu dáme skleničku, kávu, dort, oběd nebo večeři je jasné :-)

autor článku: Denisa Havlíčková