Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

FOTO: Z tréninků nejlepších českých hokejových klubů na dobříšském zimáku

přidáno: 25. 10. 2020

„Nevýhoda“ zimního stadionu na Dobříši z něj v posledních dnech udělala nejslavnější hokejové místo v Čechách. Na ledové ploše tady tento týden trénovaly naše hokejové špičky z extraligových a prvoligových klubů.

K tréninku na dobříšském zimním stadionu nastoupil jako první tým BK Mladá Boleslav, za ním HC Sparta Praha, HC Škoda Plzeň, hokejisté HC Slavie Praha a nakonec i Rytíři Kladno.  Na led zimního stadionu nastoupili hokejisté už v úterý. Do pátku se tady každý den střídaly 3 až 4 týmy a o víkendu pak využili zimní stadion k ranním tréninkům hokejisté z Kladna.  Jednotlivé kluby absolvovaly vždy hodinové tréninky, které trenéři pro své „kluky“ připravili tak, aby docházelo jen k minimálním prostojům.

Kvalitu ledu před nástupem hokejistů testoval sám Slavomír Lener

„Obrátily se na mě některé hokejové kluby s dotazem, zda je na Dobříši zimní stadion už v provozu.  Díky pružnosti a ochotě vedení města se vše povedlo zařídit během pouhých čtyř dnů, přestože v plánu bylo zimní stadion zprovoznit až za čtrnáct dní.  Nejiniciativnější byli kluci z Boleslavi a Sparta, ale nakonec tu dneska máme dokonce tři extraligové a dva prvoligové týmy,“ řekl bývalý kouč národního týmu a současný manažer české hokejové reprezentace, Slavomír Lener, který osobně dohlížel na přípravu ledové plochy a vytvořil časový plán tréninků.

„Kvalitu ledu jsem sám testoval ještě v pondělí večer před prvním tréninkem a bylo to super.  Jsem moc rád, že se dobříšský zimní stadion takhle využil a tréninky předních mančaftů se tu mohly uskutečnit.  Mezi každým tréninkem jsme dali pauzu 45 minut, aby se led stihl upravit, byl kvalitní a zároveň se týmy nepotkávaly.  Hokejisté i trenéři jsou nakonec nadšení a užívají si to,“ uvedl Slavomír Lener.

„Patříme na led a jsme vděční, že můžeme zase bruslit,“ shodují se hokejoví trenéři nejlepších českých klubů

Trenéři jednotlivých týmů byli rádi, že mohou být se svými hokejisty opět na ledě.  Čas tréninku na dobříšském stadionu tak využili k maximálnímu nasazení hráčů bez zbytečných prostojů.  Většině z nich (stejně jako některým starším hráčům) se samozřejmě v „retro“ prostředí vybavily jejich hokejové začátky z dětství, které byly právě na takových stadionech a pod otevřeným nebem, právě jako je v Dobříši.

Hlavní trenér týmu HC Sparta Praha Miloslav Hořava se k tréninkům pod otevřeným nebem vyjádřil pozitivně: „Je to skvělý.  Já jsem za možnost být opět na ledě rád a na trochu horší kvalitu ledu si určitě nestěžujeme.“  K otázce novinářů, zda je pro něj a hráče současná situace psychicky náročná, se pak vyjádřil velmi jasně: „Je to nepříjemné, ale tohle není žádný tlak na psychiku, pro nás je to pořád zábava.  Jsou lidi, kteří jsou na tom mnohem hůř a o tomhle u nás nemůže být vůbec ani řeč.“

Hokejový trenér MK Mladá Boleslav Radim Rulík k tréninku v Dobříši řekl: „Je to jiný. Led je nový a úplně ono to není, je tu samozřejmě jiný světlo, ale my jsme maximálně spokojený. Led nám prostě nic nenahradí.“ Trenér Boleslavi nám pak prozradil i program tréninku, který na dobříšském stadionu jeho hokejisté absolvovali: „Hodinový trénink proběhl s minimálními prostoji.  Cvičení na sebe navazují a hráči už to dobře znají.  Nejdřív máme bezkontaktní cvičení – střelbu, aby se gólmani rozchytali, pak kombinační cvičení dva na jednoho, tři na dva, prostě nerovnoměrně. A protože vydržel led, mohli jsme nakonec hrát i pět na pět.“

Přestože hokejisté z Mladé Boleslavi museli absolvovat stokilometrovou cestu na tréninky autobusem, všichni se shodli, že pro ně bruslení na ledě za tu cenu stojí.

„Zimák, zázemí, všechno parádní!  Tady jenom víc fouká, jinak je to stejný, a navíc vidíme přírodu, takže super,“ řekl trenér Slavie, Martin Štrba, bezprostředně po jednom z tréninků.  Na otázku, jak jsou na dobříšském stadionu spokojení, odpověděl: „Naši kluci jsou spokojený a led je prostě pro nás to nejlepší. Na led jsme se vrátili po týdnu sucha a kluci jsou nadšený stejně jako já.  Méně komfortnější podmínky nám rozhodně nevadí. Jsme rádi, že tady vůbec můžeme být.“

Za Rytíře Kladno jsme mluvili s trenérem brankařů Radkem Jirátkem.  Ten nám prozradil, že než mohli na dobříšský led, tréninky řešili pod vedením kondičního trenéra. Gólmani s týmem absolvovali všechno, a ještě měli navíc pár speciálních cvičení.

Jak se hokejistům z Kladna trénovalo pod otevřeným nebem? „Tréninky pod otevřeným nebem jsou hodně jiné.  První trénink, který jsme absolvovali ve středu až v osm hodin večer, byl náročný, ale ty víkendové už jsou super.  Kluci si zvykli, ale pro gólmany je zásadní světlo, a to je tady samozřejmě úplně jiné.  Chlapi nám  dodělali brankoviště a přesto, že nám tu pár bodů pro brankaře ještě chybí, jsme nadšený, že můžeme být na ledě.“

A jak hodnoteil trenér Radek Jirátko kvalitu ledu? „Výbornej…  lepší než na Kladně,“ smál se trenér kladenských gólmanů.

Hokejisti jsou prostě pořádní chlapi

Nevadil jim vítr, nevadila jim zima, padající listí, horší kvalita ledu ani převlékání venku.  Hráči extraligových celků Sparty Praha, Mladé Boleslavi, Plzně, ke kterým se připojily i prvoligové týmy pražské Slavie a kladenských Rytířů, byli z možnosti trénování na dobříšském zimním stadionu radostí bez sebe.

Dobrá nálada a pohoda vládla u všech týmů

Hokejisté z klubu HC Sparta Praha se při tréninku shodli, že „tohle je nejlepší zimák na světě!“

„Nejsme žádné panenky a led nic nenahradí,“ řekl navíc hokejový útočník Sparty, Michal Řepík po jednom z tréninků. 

Podobně se pak o trénování pod širým nebem vyjadřovali i hráči z ostatních klubů. Tihle kluci jsou prostě nejšťastnější na ledě, a přesto, že se jim na dobříšském zimním stadionu líbí a moc rádi by tu viděli i diváky, doufají, že se brzy vrátí vše k normálu a jejich fanoušci je budou moct opět podpořit na hokejových zápasech.

Dobříšský zimní stadion zazářil

Za vedení města Dobříš řešil možnost tréninků prvoligových mančaftů místostarosta Tomáš Vokurka: „Co dodat. V této zvláštní a neveselé době to byla pro naše malé město skvělá věc a moc si vážíme příležitosti nabídnout špičkovým hokejistům právě náš zimní stadion.“

Tomáš Vokurka mimo jiné ocenil práci správců areálu zimního stadionu a spokojenost s kvalitou nové strojovny, která svou první větší zkoušku zvládla bez problémů.

Jediné, co místostarostu, vedení města, ale i samotné hokejisty mrzí, je nemožnost přítomnosti diváků na trénincích. „Současná omezení mě mrzí hlavně kvůli dobříšským dětem. Víme, že by to pro ně byl zážitek, ale nařízení vlády musíme respektovat,“ řekl za všechny Tomáš Vokurka.

Budou tréninky těchto týmů pokračovat i v příštím týdnu?

Ano!  Dobříšský zimní stadion si špičkové hokejisty užije i v příštím týdnu. Od pondělí do pátku se tady opět vystřídají všechny kluby z minulého týdne.

VELKÝ FOTOREPORT Z PRVNÍHO TÝDNE TRÉNINKŮ EXTRALIGOVÝCH A PRVOLIGOVÝCH KLUBŮ NALEZNETE V ALBU NA FACEBOOKOVÉM PROFULU Dobříšsko aktuálně.

autor článku: redakce DA