Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Chcete být IN? Jezděte na kole

přidáno: 29. 07. 2015

Ano, je to tak, kolo se vrací do módy. Možná jste si i Vy všimli, že čím dál více lidem se zalíbila právě cykloturistika. Jízda na kole je totiž IN a do pozadí se díky ní dostávají i tzv. manažerské sporty jako jsou golf, tenis nebo squash.

Dnes už nezáleží na tom, zda jste na kole seděli naposledy na základní škole, zda jezdíte závodně či jste jen rekreační cyklista. Kolo je nyní téměř módním doplňkem, který je dostupný každému z nás. Nové modely jízdních kol, pokrok v technologickém vývoji, zdravý životní styl i jeho všestranná využitelnost mají za následek, že cyklistika se stává dnes moderním sportem.

Kolo jako životní styl

Kolo je dnes doslova životní styl. Můžete ho využívat jako běžný dopravní prostředek ve městě, můžete se s ním odreagovat při oddechové jízdě přírodou, absolvovat desítky rychlých kilometrů po silnicích, zdolávat extrémní překážky i náročné závody. 

U většiny lidí se stává kolo součástí jejich života. Dokonce i mnohé celebrity udávají nové moderní trendy tzv. retro stylem na kole. Skládací a městská kola jsou po celém světě využívána převážně ve městech, kde jsou někdy i určitým symbolem. Ne jinak je tomu u klasické sportovní cyklistiky, kdy se oblékáte do dresu, berete helmu a vyrážíte na silnici či do terénu. 

Ať už dáváte přednost tomu či onomu, zaručeně se stáváte součástí určité skupiny lidí. Rozhodně si můžete být jisti, že jízdou na kole získáte více zážitků, uděláte něco pro své zdraví i ekologii, budete blíže lidem okolo sebe a získáte spoustu dalších benefitů. 

Moderní cyklistka

Tak jako téměř ve všech oblastech života i v oblasti cyklistiky dochází k modernizaci. V dnešní době existují nejrůznější druhy kol, materiálů, komponentů, doplňků i dalších možností, jak si vybrat to pravé - právě pro Vás.  

Obchody nabízí kola silniční, krosová, dětská a pro nejmenší i odrážedla, tzv. MTB, městská, cyklokrosová, horská i speciální. Mezi největší hity a novinky patří dnes bezesporu elektrokola a kola na sníh, která nedávno předvedl nově i obchod Cyklo-market z Nového Knína na své testovací akci.    

Jak si vybrat to správné kolo ? 

Naše okolí doslova vybízí k cykloturistice a krásným výletům po Brdech právě v sedle horského kola. Mnozí z Vás jistě nějaké to kolo doma mají, někdo jezdí aktivně a jiný pasivně, každopádně jízda na kole je styl…

Doslova životním posláním se kolo stalo pro pana Petra Šišku z Nového Knína. Jeho útulný obchod s velmi přátelskou atmosférou, fungující pod názvem Cyklo-market, najdete přímo na náměstí v Novém Kníně. „Při výběru kola je zcela zásadní osobní návštěva kamenného obchodu a přístup k zákazníkovi.“ říká Petr a s ochotou nám radí, jak vybrat nové kolo.

Při výběru nového kola si v první řadě musíte rozmyslet, pro koho má kolo sloužit (dítě, muž, žena, aktivní sportovec, důchodce, …) a kde hodláte převážně na kole jezdit (tedy v jakém terénu). Rozhodující je také výše Vaší investice a co vše za ni chcete pořídit. S ostatním by Vám ve správném obchodě měl pomoci přítomný prodejce. Aniž byste to tušili, obvykle Vám již v tuto chvíli vzniká nový vztah. Jestliže si totiž vyberete to správné kolo a ježdění Vás začne bavit, buďte si jisti, že časem budete potřebovat správné oblečení, osvětlení kola, helmu a další vybavení. Váš na první pohled obyčejný prodavač cyklistických potřeb se pro Vás tak stane v tom nejlepším případě i kamarádem, kterému jde o Vaši věrnost a ne o peníze. My radíme, dejte i při tomto nákupu na svůj instinkt a pocity při jednání s prodávajícím.  

Během naší návštěvy u Petra v obchodě Cyklo-market jsme byli několikrát svědky ochoty a správného osobního až kamarádského přístupu. Podnikání na malém městě může být evidentně někdy velmi přínosné, obzvláště když se každý zná s každým. Na druhou stranu i menší chyba se Vám nemusí vyplatit a udržet svou živnost je mnohem těžší než např. v Praze. Pro nás, jako pro zákazníky, je v Dobříši i okolí získání referencí od známých či doporučení na konkrétní obchod velmi snadné. 

Máte už chuť vyrazit někam na vyjížďku? Neváhejte navštívit právě obchod Cyklo-market v Novém Kníně, kde Vám poradí i pomůžou. Zjistili jsme, že díky elektrokolům mohou dnes tento sport využívat i lidé nemocní nebo pohybově či fyzicky méně zdatní. Jak říká Petr Šiška: „Mít elektrokolo rozhodně neznamená, že jste líní. Naopak znám spoustu případů, kdy právě elektrokolo pomohlo k nastartování lepší fyzické kondice, zlepšení zdravotního stavu i celkového životního optimismu.“ 

autor článku: Redakce DA