Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Nejstarší český maraton Praha – Dobříš se po 112 letech dočká pokračování

přidáno: 26. 09. 2019

Nejstarší český maraton – „Marathon Praha – Dobříš“ - oslaví v letošní obnovené podobě 112. narozeniny. Už v roce 1908 ho totiž odstartoval legendární sportovní buditel a spoluautor olympijské charty Jiří Guth - Jarkovský. Buďte při tom letos i vy!

V již zmiňovaném roce 1908 začalo vše tím, že kníže Colloredo – Mannsfeld, sportovní nadšenec a protektor závodu, věnoval stříbrný pohár jako hlavní cenu pro nejrychlejšího běžce, určil trať (tenkrát ještě) z Prahy Smíchova do Dobříše v délce 40 km a dal tím podnět organizátorům závodu z S. K. Slavia. Díky tomu v nově vytvořeném závodu odstartovalo z tehdejšího kraje Prahy šest běžců doprovázených nejméně 20 cyklisty, dvěma automobily a čtyřmi fiakry do Dobříše. Pořadí běžců v tehdejším závodě ještě lze dohledat v Národní knihovně, časy prvních dvou však bohužel nikoliv, neboť byli v cíli dříve, než to stihl oficiální časoměřič na fiakru...

Během závodu běžci překonají převýšení 864 metrů

Letos se běží v neděli 20. října jako součást tradičního a respektovaného seriálu zážitkových běhů Mizuno Trail Running Cup. Odstartuje se v 11:00 hod. z pravého břehu Vltavy v Braníku. Trasa povede podél řek Vltavy a Berounky až do Radotína, poté okolo Lipenců do lesa pod Kopaninou k Jílovišti a dále brdským hřebenem na vrchy Červená Hlína (467 m) a Skalka (555 m), přes Kytín a Voznici až na okraj Dobříše do areálu SK Vlaška. Trať měří klasických 42,195 km, ale pozor, při tom nasbírá převýšení 864 metrů!

Závod je určen všem, kdo si troufnou tuto vzdálenost uběhnout a mají chuť si užít neopakovatelnou atmosféru podzimních Brd. Více informací naleznete na webu TRAIL RUNNING CUP.

A pozor, pořadatel uvítá pomoc dobrovolníků! Máte-li tedy zájem být součástí tohoto ojedinělého závodu a na celou maratonskou distanci si netroufnete, ale chcete běžce podpořit z pozice pořadatele, kontaktujte ředitele závodu Martina Dvořáka (dvorak@sportgroup.cz) a dozvíte se více informací včetně finančních podmínek.

Těšíme se na vás!

autor článku: David Horyna