Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Závodní družstvo C ze Sportovní Gymnastiky Dobříš zdraví z karantény

přidáno: 19. 04. 2020

Zdravíme všechny Dobříšáky v době, kdy nechodíme na tréninky ani do školy! Jsme závodní družstvo C z oddílu Sportovní Gymnastiky Dobříš. Většina z nás se tomuto sportu věnuje víc jak šest let a nyní se vám chceme trochu blíž představit…

S gymnastikou jsme začali už jako předškoláci (14 dívek a 1 chlapec) a šest z nás teď chodí do 6 třídy, jedna dokonce do primy na gymnáziu, pět děvčat chodí do 5 třídy, tři do 4 třídy a jedna do 3 třídy.

Vede nás Jitka Holcová a už podle věkového rozpětí celého družstva je jasné, že s námi má trenérka co dělat. Musí nás totiž naučit do závodních sestav spoustu věcí, a protože závodíme ve čtyřech různých kategoriích, není to nic snadného. Každá věková kategorie má totiž jiné požadavky.

Normálně trénujeme 3x týdně po 2 hodinách, ale teď na sobě makáme každý sám alespoň doma nebo někde venku.

Ze všeho nejvíc nás baví, že jezdíme hodně na závody. Před tím než ale vystoupíme sami za sebe, jako jednotlivci nebo v týmu, jako družstvo, musíme se na závody připravit v tréninku.

Jak probíhá náš trénink? Makáme všichni v několika fázích

Trénink začínám hrou. Nejvíc nás baví švédská vybíjená a opičí dráha. Potom se střídáme ve vedení rozcvičky. Někdy si ji připraví jedna z nás, jindy vede rozcvičku trenérka, záleží, na jaké prvky se zaměříme. Pak následují posilovací, zpevňovací a technické průpravy.

Jsme také v projektu DNS (dynamická neuromuskulární stabilizace podle prof. Pavla Koláře). V rámci něj cvičíme i se studentkou fyzioterapie Romanou, která s vybranými dívkami cvičí na správné držení těla a upevnění stabilizačního systému. Romča nás sleduje a opravuje 1x týdně, my pak ale musíme cvičit doma pod kontrolou rodičů každý den. Ona nám pomáhá, i když nás něco bolí. Když je potřeba, tak nám něco zatejpuje nebo promasíruje. Bude nás takto sledovat ještě 3 roky, než dostuduje vysokou školu. Druhá skupina procvičuje DNS sama a 1x za půl roku za nimi přijde na kontrolu fyzioterapeutka Blanka. A pak se porovnají výsledky. To trvá vše čistou hodinu z našeho tréninku.

V druhé hodině jsme rozděleni do skupin na nářadí a taky podle toho, co nám paní trenérka naplánuje, kdo a co bude nacvičovat a procvičovat a v jaké tělocvičně trénink zrovna probíhá. Od letošního školního roku máme tu výhodu, že už nemusíme 2x týdně některé nářadí stavět a bourat, protože je stabilně postavené v tělocvičně v poště.

Většinou používáme všechna nářadí, na kterých se vystřídáme během hodiny. Tady už pak pilujeme sestavy a prvky sami. Ti, kteří potřebují pomoc, cvičí s trenérkou, která je opravuje a chytá třeba u salt a fliků. No a na závěr tréninku si musí protáhnout všechny svaly, které jsme během tréninku zatížili.

A jaká jsou naše soustředění? Jsou super!

Během roku jezdíme na soustředění, většinou velikonoční, letní a podzimní, kde nás hodně baví skákat do molitanové jámy. Ta u nás ve městě není, ale my si jí přejeme a víme, že by jí využili i jiní Dobříšáci. Mohli by do ní skákat i ty co nemají průpravu jako my a nic by se jim nestalo. Je to velmi bezpečné.

Zpátky ale k soustředění. Tam kam jezdí všechny skupiny, hrajeme celo-táborovou společnou hru, jezdíme na bruslích, koupeme se, podnikáme výlety a samozřejmě procvičujeme těžší prvky, které v našich tréninkových tělocvičnách nejdou dělat většinou z bezpečnostních důvodů.

Každý rok soutěžíme o nejlepší gymnastku z nás

Celoročně probíhá v našem klubu soutěž o nejlepší gymnastku roku. Počítají se do ní výsledky všech závodů, kterých jsme se zúčastnili. A měli jsme to štěstí, že za rok 2019, již po třetí obhájila první tři místa děvčata z naší skupiny C. Je to proto, že nás naši rodiče moc podporují, a vozí nás někdy i 2x za víkend na závody. Někteří nám domu pořídili trampolíny, airtrack, kladiny, hrazdy. Moc jim za to děkujeme, protože tento sport je sice náročný na naši tělesnou zdatnost a čas, ale my si bez sportování nedokážeme svůj volný čas představit.

Tréninky nám chybí

To jak nám trénování chybí, zažíváme teď v době koronaviru až moc. Všichni jsme plní energie a po dopoledním domácím učení si prostě musíme jít zacvičit, fakt! Podívejte se na náš facebook Sportovní Gymnastika Dobříš, kde najdete naše fotky a videa. Na facebooku ČASPV zase uvidíte, jak cvičíme s Mírou.

Letos se s Vámi asi na Májových slavnostech města Dobříš neuvidíme, protože budou zrušené, ale to nevadí. Hlavně ať jsme všichni zdraví a brzy nás pustí z karantény zase do tělocvičny :-)

autor článku: Kája Plasová a Lucie Sedláková - Sportovní Gymnastika Dobříš, závodní družstvo C