Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

DOSPĚLÁCI v Gymnastice Dobříš

přidáno: 07. 09. 2020

Dospěláky v našem klubu najdete na různých pozicích. Ať už s námi aktivně cvičí nebo pomáhají s čímkoliv co je třeba, jsou naší součástí...

Gymnastika pro dospělé

Máme zatím cvičební skupinu pěti členů, kteří od října 2019 do ledna 2020 absolvovali kurz pro dospělé pořádaný naším klubem – Od kotoulu k saltu. Gymnastika tuto skupinu dospělých tak oslovila, že jsou od února 2020 řádnými členy našeho spolku a scházejí se celý rok pravidelně každou středu v gymnastickém sále. Dokonce dva z nich (paní Šedivá, pan Sedlák) absolvovali kurz trenéra III. tř. pod hlavičkou ČGF. K získání licence jim blahopřejeme.

Rodiče našich dětí

Kromě toho nesmíme zapomenout na největší skupinu, a to jsou rodiče našich dětských členů. V Dobříši pořádáme pravidelně 3 závody, minimálně 3 soustředění, a ještě každý měsíc návštívíme 1–3 závody po celé ČR. Zde všude je znát jejich pomoc. Naše obětavé rodiče najdete při přípravě a úklidu nářadí v dobříšských tělocvičnách, při opravách nářadí, při pečení dobrůtek pro občerstvení, u obsluhy a roznášení občerstvení rozhodčím při závodech, u počítačové ozvučovací techniky, při organizaci závodu, kde dohlíží na výsledky, provádějí zápis do počítače a píšou diplomy. Své děti obětavě doprovázejí na závody a na soustředění. Maminky se starají o účesy závodnic. Fotí a natáčí záznamy z našich akcí. Vyvěšují je na facebook, Rajče, YouTube a na web Gymnastiky Dobříš. Starají se tak o propagaci gymnastiky v našem regionu. Sledují s radostí úspěchy, utírají slzičky v případě, že se něco nepovede. Jsou velkou morální podporou a příkladem pro své děti.

Naši rodiče moudře řídí čas svých dětí tak, aby zvládly dobré výsledky ve škole, která je z části připraví na to delší období života, a zároveň si uvědomují, že je nutné děti zvednout od stolů a počítačů a poslat je do kolektivu svých vrstevníků do jiných míst, než je škola a rodina, kde se musejí adaptovat a sžít se, celoročně spolu slušně vycházet. Stávají se z nich kamarádky a kamarádi na celý život.

Jak napsal Karel Čapek v 30. letech 20. století: „Kamarádství je takový klidný a solidní obětavý cit, jeden z nejlepších, jaký je člověku dán.“ Já myslím, že u nás v gymnastice to platí stále i v 21. století jak mezi dětmi, tak i rodiči.

Trenéři a rozhodčí

Další skupinou jsou trenéři a rozhodčí (14), což se většinou úspěšně prolíná. Po každé olympiádě se mění pravidla a prvky, mění se nářadí, které usnadňuje nácvik větší obtížnosti jednotlivých prvků. Kromě toho, že máme nastavený pravidelný rozvrh tréninků 1x, 2x až 3x týdně, o víkendech ve svém volném čase jezdíme kromě závodů i za vzděláním na školení pod hlavičkou ČASPV, ČGF a ČUS. Připravujeme náplň závodů a soustředění. Kreativitě a nápadům pro zlepšení zázemí tréninků se u nás meze nekladou.

Jsme však velmi omezeny prostorem. Žádný nevlastníme, cvičíme v pronájmech. Každý trenér si v tréninku pro svoji skupinu vymýšlí a připravuje i jiné akce. Vánoční trénink, pódiové vystoupení pro májové slavnosti, pro soutěžní přehlídky, návštěvu baletu, kondiční trénink na kolech v Brdech, plavecký trénink v Papeži, venkovní trénink atletiky a míčových her aj. Snažíme se, aby děti získaly obratnost a základy i v jiných sportech. A sport je provázel i v jejich dospělosti v jakékoli formě.

Informace z koordinačního týmu Gymnastiky Dobříš

Celou činnost Gymnastiky koordinuje tří členný výbor.

"O letošní členské schůzi, která se konala 10. června 2020 se vzdali svých funkcí místopředsedkyně Petra Pilousová (starala se nejen o evidenci členů) a hospodářka Radana Marečková. Obě se těchto funkcí vzdaly z důvodů pracovního vytížení a já jim za dosavadní práci pro celou gymnastiku, i za jejich práci trenérek a rozhodčích, velmi, velmi děkuji. Nebylo to vždy jistě pro ně snadné skloubit pracovní povinnosti, rodinu a gymnastiku," vzkazuje i touto formou Jitka Holcová a dodává: "I když jsme neziskovka a děláme vše dobrovolně, musíme mít ošetřené správně všechny náležitosti ke státní správě. Každý pracujeme v jiném oboru. Gymnastiku máme jako koníčka a děláme ji rádi. Po řádných volbách se tak místopředsedkyní stává Ing. Magdaléna Carbochová a hospodářkou paní Gabriela Strnadová. Vítáme je v našich řadách a přeji jim jen samou radost z dobře odvedené práce. Obě nové členky výboru jsou maminky našich členů."

Předsedou pak byla opětovně zvolena právě paní Jitka Holcová.

Aktuální informace Gymnastika Dobříš

"Doufám, že všichni členové klubu (132) si za 2 měsíce užili dostatek letního počasí, zasloužených prázdnin a dovolených v kruhu rodiny a přátel. Teď nás čeká „ Á hop“ do nového školního roku a pravidelných tréninků," těší se Jitka Holcová.

Aktuální rozvrh tréninků na školní rok 2020/21 sledujte na webových stránkách: https://www.gymnastika-dobris.cz/.

autor článku: Kolektiv trenérů Gymnastiky Dobříš