Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Rozhovor se sportovkyní města Dobříše pro letošní rok

přidáno: 30. 09. 2018

Se sportovní gymnastikou začala v 5 letech a od té doby trénuje několikrát v týdnu. Gymnastika se pro ní stala nejen koníčkem, ale také vášní do života. Uvažujete, milí rodiče, přihlásit své děti na gymnastiku? Jaké jsou u tohoto sportu výhody, ale i nevýhody? Nejen to se dozvíte v dnešním rozhovoru s Bárou, sportovkyní města Dobříše pro letošní rok. A svůj názor vám předají i její rodiče.

Pro letošní rok byla cena Sportovce města Dobříše udělena Báře Hrdličkové, která se již mnoho let věnuje sportovní gymnastice. My jsme se jí po slavnostním předání ceny, kterou si převzala v rámci akce Běh města Dobříše, zeptali nejen na to, proč ji zrovna gymnastika tak moc začala bavit.

V kolika letech jsi Báro začala sportovat a jak jsi došla ke gymnastice?

Již ve 4 letech mě a sestru Markétu mamka posílala na zumbu do orlovny. Moc mne to nebavilo. Mamka pak přišla, zda bych chtěla dělat sportovní gymnastiku, to mi bylo 5 let a ještě jsem chodila do školky. Asi proto, že jsem stále dělala stojky, hvězdy, zkrátka jsem byla stále více hlavou dolu než nahoru.

Co tě na gymnastice nejvíce baví, co všechno se musíš na závody naučit?

Na závody se musím naučit jednotlivé sestavy na každé nářadí (přeskok, prostná, kladina, hrazda). Musím mít dobře naposilovány svaly. Musím umět gymnastické prvky (např. dálkový skok, jánošík, nůžky), akrobatické prvky (přemet, salto, rondat, hvězda aj.),  akrobatické řady, rovnovážné prvky (různé výdrže apod.), obraty, náskoky a seskoky z nářadí. Na gymnastice mne baví, že mám možnost se uplatnit na závodech a porovnat síly s ostatními. Také mám ráda kolektiv závodního družstva C (to jsou děvčata, která trénuje Jitka Holcová).

Kolikrát týdně trénuješ?

Pravidelně trénuji 3 x týdně po dvou hodinách v pondělí, středu a pátek, pak mám v průběhu školního roku ještě další různá vícedenní soustředění.

Jak dlouho závodíš v gymnastice?

Ve sportovní gymnastice závodím vlastně od počátku, co jsem začala trénovat. Pamatuji si na první mé závody na Zbraslavi v lednu 2014. Trénovat jsem začala od září 2013. Trénuji a závodím stále za Gymnastiku Dobříš.

Jaké máš největší úspěchy a jakého úspěchu si nejvíce ceníš?

Za nejcennější zatím považuji rozhodně 7. místo na republikovém finále. Byl zde výběr těch nejlepších závodníků z celé republiky, tj. ze 14 krajů, kteří se na nominačním krajském přeboru umístili na 1. až 4. místě. V republikovém finále jsem se umístila na 7. místě z 56 účastnic závodu v mé kategorii a družstvo Středočeského kraje se celkově umístilo na 2. místě.

Další mé sportovní úspěchy v letech 2015 - 2018:

7. místo za jednotlivkyně a 2. místo za družstvo Středočeského kraje v Republikovém finále ve sportovní gymnastice ve dnech 11. – 13. 2018 v Doubí u Třeboně

2. místo za jednotlivkyně a 1. místo za družstvo v soutěži ČASPV ve Středočeském přeboru ve sportovní gymnastice ve dne 14. 4. 2018 v Dobříši

1. místo za jednotlivkyně a 2. místo za družstvo v soutěži Memoriál Václava Kouřila v Tlučné ve dne 24. 3.2018

1. místo za jednotlivkyně v závodě Bělský gymnastický čtyřboj v Bělé pod Bezdězem ve dne 25. 3. 2018

1. místo za jednotlivkyně v rámci školní soutěže Sportovní liga ZŠ ve sportovní gymnastice -  čtyřboj v Dobříši ve dne 28. 2. 2018

4. místo v soutěži komise žactva a mládeže MR ČASPV „Zápolení na dálku“ ve dnech 12.3 2018 -23. 3. 2018

1. místo za jednotlivkyně v 10. dobříšském gymnastickém čtyřboji ve dne 28. 1. 2018

3. místo za družstvo – Vybíjená v Březnici ve dne 11. 1. 2018

20. místo za jednotlivkyně (obstála v konkurenci gymnastek závodících podle pravidel ČGIF) v závodě Vánoční dvojboj ve sportovní gymnastice v Příbrami dne 16. 12. 2017

8. místo za jednotlivkyně v soutěži Poberounský gymnastický dvojboj ve dne 17. 11. 2017

1. místo za družstvo v soutěži Dobříšský pohár v malém teamgymu ve dne 27. 5. 2017

3. místo za družstvo v teamgymu v Kolíně v 25. 11. 2017

7. místo za družstvo v teamgymu v rámci Memoriálu Hany Myšákové ve dne 15. 10. 2017

1. místo za družstvo Dobříšský pohár v malém teamgymu ve dne 27. 5. 2017

2. místo za jednotlivkyně v Župním přeboru ve sportovní gymnastice v Příbrami ve dne 13. 5. 2017

2. místo za jednotlivkyně a 1. místo za družstvo v soutěži Memoriál Václava Kouřila v Tlučné ve dne 18. 3. 2017

2. místo za jednotlivkyně v soutěži Dobříšský gymnastický čtyřboj ve dne 29. 1. 2017

1. místo za jednotlivkyně v soutěži Memoriál Václava Kouřila v Tlučné ve dne 12. 3. 2016

1. místo za jednotlivkyně v soutěži Bělský jarní čtyřboj ve sportovní gymnastice v Bělé pod Bezdězem ve dne 20. 3. 2016

2. místo za jednotlivkyně v soutěži Dobříšský gymnastický čtyřboj ve dne 24. 1. 2015

4. místo za jednotlivkyně ve sportovní gymnastice v Týnci nad Sázavou ve dne 17. 10. 2015

Co je Tvůj největší sen v gymnastice?

Asi žádný sen nemám. Ráda, abych se stále zlepšovala a naučila se nejobtížnější akrobatické prvky a správně je zacvičila, např. salto vzad. Také bych ráda byla stále úspěšná na závodech.

Stíháš i jiný sport?

Od 6 let též pravidelně jednou týdně ve čtvrtek navštěvuji oddíl ROPE SKIPINGU (trikové skákání přes švihadla) vedený paní Lenkou Kohoutovou v TJ Sokol Dobříš, z.s.. Nyní se už nevěnujeme pouze švihadlům, ale různé další všestrannosti. V rámci školního roku 2017/2018 jsem nacvičila s TJ Sokol Dobříš sletovou skladbu „Děti to je věc“ na všesokolský slet, který se konal od 30. 6. 2018 do 6. 6. 2018 a kterého jsem se s ostatními cvičenci účastnila. Kromě sportovní gymnastiky jsem reprezentovala ve školním roce 2017/2018 2. ZŠ Dobříš na závodech v atletice a na soutěžích družstev v kolektivních sportech. Předminulý rok jsem také navštěvovala společně se sestrou o úterkách taneční průpravu v orlovně. Mamka říká, že jsem tanečně nadaná, ale nakonec jsem se rozhodla, že bych měla mít alespoň jeden den v týdnu oddych, protože většinu víkendu opět věnuji závodům v gymnastice nebo v teamgymu. Proto už jsem na roce 2017/2018 na taneční průpravu nechodila. Tento úterní čas věnuji své nejlepší kámošce Elišce, se kterou se kamarádím již od školky.

Když bys chtěla své kamarádky nalákat na gymnastiku, co bys jim řekla, proč by měly dorazit na trénink?

Řekla bych jim, že je na gymnastice fajn kolektiv, výborná atmosféra, dost velká zábava. Gymnastika mi vyhovuje z hlediska sportovní zátěže, jsem totiž jak z gumy.

Pamatujete si jako rodiče, proč jste Báru přidali zrovna na gymnastiku?

Ano, pamatuji si na to. Bára byla vždy velmi aktivní, neposeděla ani na okamžik, prostě samá ruka a samá noha. Je velmi pružná a ohebná. Z pozice bývalé závodní tanečnice, jsem u ní opravdu viděla schopnosti, které by mohla využít právě v gymnastice. Shodou okolností, kdy jsem se zaměřila na výběr sportovního vyžití pro mé děti, jsem přicházela v zaměstnání do styku organizacemi zabezpečujícími sport pro děti a mládež v Dobříši. Právě sportovní gymnastika mi k Báře seděla nejvíce. Bára mohla zdědit vlohy po mém strýci, bývalém reprezentantovi ČR v gymnastice mužů na olympijských hrách.

Jak moc jsou náročné gymnastické závody po časové ale i finanční stránce?

Co se týče časové náročnosti závodů, musím konstatovat, že prakticky každý druhý víkend trávíme čas na závodech, někdy ještě mnohem více. Většinou od ledna do května se někdy závody sejdou na každý víkend, dokonce jsme měli to štěstí, že se závody konaly v sobotu a hned následně druhý den i v neděli. Ani já nejsem nečinná a cca před 2,5 lety jsem chtěla být nejen pozorovatelem závodů, proto jsem se účastnila několika školení a zkoušek pro rozhodčí v teamgymu a sportovní gymnastice, abych mohla se na závodech aktivně zapojit jako rozhodčí. Sport mi není cizí, sama jsem závodila léta ve závodním tanci. Nyní působím jako jedna z rozhodčích na většině závodů ve sportovní gymnastice a temgymu. Co se týče finanční náročnosti sportu, lze konstatovat, že i tato stránka není nejlevnější. Odmyslím-li si poplatky za trenérské příspěvky, členské příspěvky, podíl na náklady za pronájem tělocvičen, pak dalším nákladem je bezesporu cestovné do místa, kde se závod koná což je např. Bělá pod Bezdězem, Tlučná u  Plzně, Kolín, Doubí u Třeboně aj. blíže situované lokality. Poplatky za účast závodníka nese přímo Gymnastika Dobříš, též nám poskytuje týmové dresy a mikiny. Ostatní náklady na jiné dresy, cvičky, dopravu nese rodič. Nikdy jsem to nepočítala, ale okolo 15.000,- Kč ročně mne to stojí určitě.

Byli byste schopni Báru vozit denně na tréninky mimo Dobříš?

Domnívám se, že bych z časového hlediska a z hlediska skloubení mé práce nebyla schopná Báru denně vozit na tréninky mimo Dobříš. Ještě tak si dovedu představit, že by Bára mohla trénovat v Příbrami, kam ji doveze a přiveze autobus, případně pro ni přijedu. Dobřichovice jsou pro nás z ruky. Praha už je zase moc daleko.

Pamatujete si na nějaký závod, který se Vám jako rodičům „vryl“ do paměti?

Pamatuji si na republikový závod letos v Doubí u Třeboně. Trávily jsme tam s Bárou a trenérkou 2 dny. Bylo to krásné nejen pro závodnice, ale i pro mne. Bylo velmi krásné letní počasí, prostředí jihočeských rybníků bylo malebné a obě jsme zažily neuvěřitelnou atmosféru závodu, Bára z pozice závodnice a já z pozice rozhodčí. To, že se umístila na krásném 7. místě jsem v tak velké konkurenci nejlepších závodnic opravdu nečekala. Bára je  bojovnice, dává do toho vše, umí se vyburcovat a koncentrovat, takže úspěchu dosáhla zaslouženě.

autor článku: Kamila Paulová