Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Rozhovor o tom, jak se sport může stát drogou…

přidáno: 05. 11. 2017

Dnes vám přinášíme rozhovor s životní sportovkyní Radkou Ficovou, která sportem doslova žije. Neumíte si představit, že denně sportujete? Radka si naopak neumí představit, že by měla mít jeden den od sportu volno. Jak se to stane, že se sportování stane vaší dennodenní rutinou? Možná vás tento rozhovor inspiruje…

Ten, kdo v Dobříši sportuje a účastní se pravidelně místních závodů, tak jistě Radku Ficovou dobře zná. Radka se účastní dobříšských závodů již řadu let a nejen, že se účastní, ale také pravidelně stoupá na ty nejvyšší příčky stupňů vítězů. Mimo seriálu závodů Brdman Adventure se účastní i zahraničních závodů. Potkat jste ji mohli také na říjnovém Běhu města Dobříše, na kterém se stala vítězkou 10 km trasy.

Jak se člověk stane zapáleným sportovcem?

Jak se to stane? No, já vlastně nemám vůbec sportovní rodiče. Ke sportu jsem si našla vlastní cestu. Náhodou jsem začala v 6 letech tancovat. Dokonce i rodiče si mysleli, že u tance nevydržím, ale tanec mě doslova pohltil, a tak jsem začala jezdit na soutěže. Řadu let jsem závodila v latině a standardu. V 17 letech jsem se dala dohromady s novým tanečním partnerem, který se stal později i mým životním partnerem. Martin mě postupem času přivedl nejen k běhu, ale i k ostatním sportům. Tanec poté nahradila zumba, která mě baví dodnes.

Jsi rodilá Dobříšanda?

V Dobříši bydlíme již dlouho, ale s manželem oba dva pocházíme z Mníšku pod Brdy.

Máš dvě dcery, snažíte se s manželem vést i je ke sportu?

Moje dcery mají prostě švihlé rodiče (směje se). A právě proto už mají sportu plný zuby. On je to asi takový zákon, že pokud máte sportovní rodiče, tak vás sport prostě štve. Ale jsem ráda, že si i ony samy našly své záliby. Starší dceru baví aerobik a mladší zase zumba.

Odpočineš si vůbec někdy? Dokážeš se třeba týden jen válet a nic aktivního nedělat?

Dennodenně se hýbu. Nejsou výjimkou ani dvě aktivity za den. Je super, že trénuji na triatlony, takže mám tréninky pestré. Je to plavání, kolo, běh, do toho zumba. Pořád je něco. Když jedeme na dovolenou, tak první řešíme, jaké boty na běhání si vezmeme. Už je to zkrátka závislost. Když bych nešla týden běhat, tak bych snad musela být nemocná. Já asi neumím úplně odpočívat....

Kolik let už závodíš a proč závodíš?

Když  Martin začal pracovat v Dobříši, zaregistroval se na závody seriálu Brdman Adventure, které organizuje Michal Dudla. Tak jsme zkusili první závod. A pak jsme začali závodit pravidelně. V posledních letech se vydáváme i na závody do zahraničí. Zkrátka si každý víkend místo rodinného výletu jedeme zazávodit.

Kolik úspěchů už za sebou máš?

To je nespočet závodů, dvakrát jsem vyhrála celkový seriál Brdman Adventure tady v Dobříši. Ale teď už mě lákají spíše ty větší závody v zahraničí.

Nezávodíš někdy tak trochu z povinnosti?

No, jak kdy. Samozřejmě, když už se donutím, tak mám potom dobrý pocit a baví mě to. Ale samozřejmě, že se mi i někdy nechce. Ale představa, že jenom manželovi fandím, je pro mě strašlivá. Moc by mě to mrzelo. Zkrátka, když závodíte přes 10 let pravidelně, není se čemu divit.

Jak odpočíváš?

Já znám asi jen aktivní odpočinek. (smích)

Co je pro Tebe za rovnítkem nejlepší sport?

Miluju běh. Ale v současnosti mě začalo už více bavit i plavání. Ale běh má své kouzlo, prostě nazujete kecky a běžíte kamkoli.

Kdo koho víc „táhne“, Ty muže nebo on Tebe?

Teprve s Martinem jsem začala pořádně běhat, jezdit na kole a závodit. Motivujeme se vzájemně, my jsme totiž strašně soutěživí,  vzájemně se hecujeme. Je to zkrátka také o tom partnerovi. My sportem žijeme, baví nás, děláme si radosti, kupujeme si vzájemně sportovní dárky, místo večeře jdeme společně na vyjížďku na kole.

Jak zvládnout vůli, abychom začali makat?

Já ráda jím, prostě nedržím nějaké dietky. Motivace je, že když se hýbete, můžete mít postavu svých snů a nedržet drastické diety. Ano, i já jsem dříve nebyla úplně štíhlá, ale sport se stal mým dennodenním rituálem, a i díky tomu se nemusím omezovat. Ráda se najím, ale pak přebytečnou energii také ráda vydám. A jak je vidět, tak to jde. Pro mě byla nová výzva můj nový partner. Věřím, že bych tancovala, ale určitě bych bez manžela nenašla lásku k běhu, triatlonu a závodění.

Chcete sportovat? Makat na sobě? Najděte si motivaci. Nemusíte držet drastické diety, stačí když si najdete pozitivní přístup ke sportu. A jak říká Radka, stačí nazout kecky a vyběhnout...

autor článku: Kamila Paulová