Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Štěpán Maryška: Myslím, že hrajeme fotbal na dobré úrovni

přidáno: 05. 04. 2016

​Štěpán Maryška je již několik let nejoblíbenějším hráčem MFK Dobříš. V anketě o nejlepšího hráče dané sezóny tento technický, rychlý střelec pravidelně vyhrává. Před posledním přípravným zápasem se ho konečně podařilo přemluvit k rozhovoru. Bohužel v poslední minutě utkání byl nepříjemně nakopnut. Přesto ochotně odpovídal na otázky pana Radima Webera.

Jak to vypadá s nohou?

Bolí to. Uvidíme. Snad se to do soboty zlepší a budu moct nastoupit.

První otázka je trochu infantilní u hráče, jehož otec sám úspěšně hrál. Kdo tě k fotbalu přivedl?

Samozřejmě otec. Hrál za několik týmů a byl v dorosteneckém věku i hráčem tehdy ligového dorostu Poldi Kladno. Je tedy samozřejmé, že mě vedl k fotbalu a přivedl do přípravky dobříšského klubu.

Když jsi začínal s fotbalem, snil jsi někdy o tom, stát se slavným hráčem?

Jako každý malý kluk, který má rád fotbal, jsem samozřejmě chtěl hrát fotbal co možná na nejvyšší úrovni. Postupem času jsem však zjistil, že jsou i jiné priority, než kopat do míče.

Již v žákovském věku jsi odešel na pět let do tehdejší Marily Příbram, hrál za žáky i za dorost. Jak na to vzpomínáš?

V Příbrami to bylo fajn, hrál se tam hezký fotbal. Vzpomínám rád na trenéra Emila Černého.

Když jsem však skončil školní docházku, šel jsem za další svojí vášní, rybami. Učil jsem se ve Střední škole Rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni a nemohl jsem dojíždět na tréninky do Příbrami a proto jsem se vrátil do Dobříše.

Já si vzpomínám, že když jsi hrál v dorostu, tak jsi, řečeno s mírnou nadsázkou, dával góly, kdykoli tě to napadlo. Vím, že tě do svých řad lákaly i prvoligové kluby jako Slavie Praha i další. Nemrzí tě, že jsi tehdy odmítal?

Vůbec ne, takové ambice jsem neměl. Já jsem se prostě chtěl fotbalem bavit. Bylo mi jedno, jestli budu dávat góly v Dobříši nebo ve Slavii. Chtěl jsem prostě jenom hrát. Navíc mě trénovat nikdy moc nebavilo, i když v dorostu mě vedl výborný trenér Miroslav Zubek.

Nyní patříš v kádru MFK Dobříš k nejlepším hráčům. Jak se ti v Dobříši líbí?

V Dobříši je výborná parta fotbalistů pod vedením trenéra Martina Šraina. Myslím, že hrajeme fotbal na dobré úrovni. Držíme se v krajském přeboru v horní polovině tabulky a věřím, že tam budeme i po skončení sezony.

Přesto se mi vkrádá ještě otázka. Je ti teprve 23 let, kdyby tě teď ještě oslovil například nějaký ligový tým, šel bys tam?

Na přímou otázku přímá odpověď:  V Dobříši se mi líbí, ale kdyby mě nyní oslovil nějaký klub vyšší soutěže, zvažoval bych to.

Děkuji ti za odpovědí a přeji ti, ať se dáš do prvního mistrovského utkání dohromady a abys pomohl svému klubu k vítězství.

autor článku: Radim Weber