Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Josef Veselý: „Ještě pořád jsem ve hře“

přidáno: 05. 04. 2017

Už tuto sobotu 8. dubna se uskuteční v Městské sportovní hale Dobříš jedna z největších sportovních akcí našeho regionu. Galavečer bojových sportů s názvem Noc Bojovníků přivítá opravdová esa, mezi nimiž bude i dobříšský rodák Josef Veselý. Jak se na na zápas připravuje jsme se ptali nejen jeho, ale i jeho rodiny.

V loňském roce se v Dobříši poprvé uskutečnil večer bojových sportů v amatérských a profesionálních zápasech jak českých, tak zahraničních bojovníků. Letošní 2. ročník je opět nadupaný programem plným hvězd.  O adrenalinové zážitky tak určitě nebude nouze. Jak se na zápas připravuje jeden z dobříšských rodáků, matador a zakladatel Boxing Clubu Dobříš – Josef Veselý, kdo mu bude v hledišti držet palce a co mu vlastně zápasy přináší? To vše a více se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Jak ses dostal k tak drsnému sportu?

Bojové sporty se mi vždycky líbily. Asi ve druháku mně vzal na trénink kamarád, co už nějakou dobu boxoval a mně to zaujalo a začal jsem taky trénovat, sice průběžně s pauzami a tak je to vlastně až doposud.

Kolik za sebou máš zápasů a jaký je tvůj největší úspěch?

Mám za sebou kolem 30 zápasů a mezi největší úspěch patří vítězství mezinárodního turnaje Czech Open v disciplíně K1 a také titul vícemistra  České republiky v K1. Nikdy jsem ale nebyl ten pravý sběratel titulů a medailí. Když jsem měl náladu a chuť, tak jsem prostě šel zápasit.

Věnuješ se bojování stále aktivně nebo jen jednou za rok natrénuješ na zápas v Dobříši?

Teď se dá říct, že docela aktivně. Bude to za ten necelý rok od první Noci Bojovníků už pátý zápas.

Jak se na zápas připravuješ, jak trénuješ, máš upravenou stravu apod.?

Trénovat chodím 3x týdně do Spejbl Gymu a někdy i k nám na Dobříš. Ostatní dny chodím běhat a posilovat. Stravu jsem si nijak zvlášť nepozměnil, snažím se jíst pravidelně a trochu zdravěji a úplně jsem vyškrtl z jídelníčku pozdní večeře.

Dnes už máš dvě malé děti, vnímáš díky nim jinak, když jdeš do klece/ringu?

Pocity mám pořád stejné. Nepřipouštím si, že by se mohlo něco stát. Vždyť je to sport. To bych pak nemohl ani na hokej :-)

Jak reagují na to, že jdeš bojovat právě tvoje holčičky a manželka?

Holky mě v tom podporují, hlavně Péťa a starší dcera. Ta mi po zápase vždycky píše: “Tatí, seš dobrej…,“ když ví od maminky, že jsem vyhrál. Je to můj velkej fanoušek. A ta mladší to ještě tolik nevnímá.

Proč jdeš vlastně bojovat a co ti zápasy přináší, jak se po nich cítíš nejen fyzicky, ale i psychicky?

Když člověk poctivě trénuje, chce to pak někde zúročit a kde jinde než v zápase.. A je jedno, jestli je to box, fotbal nebo hokej a jestli je vám 20, 30 nebo 40, prostě když se na to cítíte, tak do toho jdete.

S fyzičkou po zápase už je to horší, věk nejde zastavit J  a po psychické stránce se vždy obávám, jaká kritika se na mně navalí ohledně průběhu zápasu. Takže kolikrát ani nemám radost z toho, že jsem vyhrál a řeším, jestli to byla dobrá podívaná a proč jsem neudělal to nebo ono jinak.

 

A jak vnímají přípravy na zápas Pepy jeho nejbližší? Zeptali jsme se přímo manželky Petry:

Péťo, jak bereš to, že ti jde manžel bojovat?

Mám strach to je jasný, ale vždycky doufám, že se to obejde bez zranění a dotáhne to do vítězného konce.

Jaký vliv má jeho příprava před závodem na rodinu?

Necháváme mu volný prostor na trénování, takže ho nezatěžujeme domácími úkoly:-)

Jinak se věci moc nemění. Když má čas, tráví ho s námi rád.

Půjdete se na Pepu s holčičkami podívat?

Já půjdu určitě. Vždycky přijdu o hlasivky:-).  Starší dcera by chtěla jít, tak ji možná poprvé vezmu. Pepa pokaždé straší s tím, že už je to poslední zápas. Tak kdyby to měl být ten poslední, ať ho tedy jednou vidí.

 

Na letošní Noci Bojovníků se představí mimo Josefa Veselého v hlavním zápase v těžké váze Luboš Raušer z Hanuman Gymu Praha, mistr světa a evropský šampión, proti němuž nastoupí jako soupeř Michal Blawdziewicz z Polska.

V dalších zápasech pak nastoupí hvězdy české i zahraniční bojové scény: Jan Holec, Lukáš Burda, Jan Krajíček, Bernard Plave, Tomáš Kučák, Jakub Stelšovský, Jan Šindelář, Jan Chroust a Renat Beket, Jiří Mašek a Kateřina Taclová, Šárka Vašová, René Molík, Václav Pejsar, Ondřej Skalník.

Hostem dobříšského galavečera bude mezinárodní šampión těžké váhy Tomáš Hron a těšit se diváci mohou také na zápasníka a hvězdu K-1 a Thajského boxu Matouše Kohouta. Matadorem bude jako minulý rok Michal Frabša.

autor článku: Denisa Havlíčková