Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Jan Koukal, šestnáctinásobný mistr ČR ve squashi

přidáno: 24. 03. 2015

16. titul mistra získal Jan Koukal nedávno na mistrovství České republiky, které také sám spoluorganizoval. Squash ho pohltil již v dětství hlavně jeho dynamičností a rychlostí. Dobříšští fanoušci ho znají především z fotbalového hřiště, kde hraje za mužský tým.

Jak jste se dostal ke squashi?

Tátův kamarád ze Švédska hrál squash. Díky němu mě můj táta vzal v Praze na Strahov a společně jsme začali trénovat. Od té doby jsem tomuto sportu propadl.

Nedávno jste získal 16. titul mistra České republiky. Během předešlých let jste se stal téměř neporazitelným. Jak Vás vnímají vaši soupeři?

Soupeři se stále zlepšují a pro mě je stále těžší obhajovat tituly. Před pár lety jsem si dal neskromný cíl získat 20 titulů. Ale protihráči se stále zlepšují, takže to je stále složitější.

Nějaká rivalita se mezi soupeři při zápasu určitě najde, ale jakmile zápas skončí jsme dobří přátelé. Někdy spolu dokonce trénujeme, protože potřebujeme zároveň trénovat s kvalitními hráči, kterých není v České republice hodně.

Na Dobříši jste již v předešlých letech hrál za fotbalový klub. Nastoupíte za tým i v letošním roce?

Ano, já hraji za skupinu C. Je tam super parta a mám tam kamarády. Tento rok jsem se stal již regulérním členem týmu. Mám svých tréninků dost a na fotbalové tréninky nemám tolik času, ale když mám čas, tak si jdu zahrát zápas rád. Často se mi to bohužel kryje. Normálně tady během sezóny moc času netrávím, pořád jsem někde na turnajích. Když mi to vyjde, tak se jdu rád proběhnout. Na fotbale se mi nejvíce líbí, že je to opak toho co dělám, protože jsem většinu času zavřený v hale a sám.  Je to týmový sport a pro mě je to skvělé odreagování.

Kdy a jak jste se vlastně dostal na Dobříš?

Tak to už budou dva, možná dokonce tři roky. Na Dobříš jsem se dostal díky Pepovi Koukolíčkovi, který hraje za fotbalový tým. Bydlím v Radotíně, takže to mám na Dobříš kousek.

Takže se na Vás mohou dobříšští fanoušci těšit i tento rok?

V neděli právě začalo první kolo, ale já jsem bohužel přišel pouze jako divák, protože jsem si právě zranil kotník. Takže teď mám na chvíli klid. Ale doufám, že později opět nastoupím a zahraju si nějaký zápas.

Proslýchá se, že se skupinka nadšenců v Dobříši chystá vybudovat squashové centrum. Myslíte si, že má takový projekt, v městě jako je Dobříš, šanci na úspěch? 

Tak to je pro mě novinka, a moc příjemná :). Squash je sport, u kterého se může každý vyřádit a za hodinu vydá zábavnou formou ohromné množství energie. Léto u nás nikdy nebývá dlouhé, a tak je squash ideálním sportem, protože kurty jsou uvnitř a dá se tak hrát celý rok. Squashové centrum je tedy perfektním doplňkem nabídky sportovního vyžiti v jakémkoli počasí,  pro Dobříš a jeho okolí.

Co Vás na squashi nejvíce baví?

Je to rychlý, dynamický sport. Musí se při něm rychle přemýšlet, reagovat a soupeře rozebrat nejen herně, ale i psychicky, což je vždy velmi náročné. Myslím, že je to jeden z nejnáročnějších sportů. Oproti jiným raketovým sportům je ve squashi daleko více úderů. A to mi vyhovuje.

Máte už nějakou představu, co byste chtěl dělat po ukončení své sportovní kariéry?

Tak já už jsem spoluzaložil sportovní akademii. Ale abych v budoucnosti pouze trénoval, to ne. Jedině pár dětí, které by měly šanci a motivaci k úspěchu. U nás je totiž velký problém, že máme dobré juniory, ale přechod mezi seniory na světovou úroveň je težký, protože je to velký skok. Ale byla by to pro mě velká výzva. Spíše se vidím ve sportovním marketingu a v pořádaní akcí. Právě teď jsem spoluorganizoval mistrovství České republiky ve squashi.

Jaký je Váš největší sportovní sen?

Aby se squash dostal na olympiádu. Bohužel, ale v roce 2016 do Rio de Janeira již nemá squash šanci. Tak doufám, že se to povede alespoň v roce 2020.

Olympiáda příští rok je sice passé, ale i tak nás zajímá Váš názor. Myslíte si, že by rozvoji tohoto sportu u nás pomohlo dobré umístění našeho reprezentanta v soutěži takového formátu? Tedy pravděpodobně Vaše... (např. biatlon v ČR ještě loni touto dobou téměř nikoho nezajímal a po skvělém umístění české reprezentace na olympiádě je nedostatek trenérů a firmy nestíhají vyrábět pušky...)

Příští rok je passé už dávno, momentálně se řeší a existuje naděje pro rok 2020. Pro squash by olympiáda byla ohromnou injekcí v mnoha směrech, ať už podpoře od státu, zájmu médií i prostoru v TV squashi věnovanému.

Úspěch českého squashisty na olympiádě by byl, pro squash jako takový, ohromnou reklamou, a to především v tom, že by lide viděli squash jako sport na špičkové profesionální úrovni, a ne jen jako doplňkovou hru.

Váš švagr je světová jednička ve squashi, to asi nebude úplná náhoda :)?!

Já se s Gregem (Gregory Gaultier, pozn. red.) znám od 14 let, kdy jsme se poprvé potkali na juniorském turnaji v Miláně, a od té doby jsme přáteli. Podobně dlouho se zná i s moji sestrou Veronikou, a když se před 4 roky dali dohromady, byl jsem nadšený. Mam teď díky tomu perfektního sparing partnera :). A úžasného synovce Nolana.

Máte nějaké své životní motto, kterým si jdete za svými sny?

Sportovní asi žádné nemám. Ale moje oblíbené heslo je: „Život je moc krátký, aby se trávil uklízením.“ (směje se)

autor článku: Kamila Paulová