Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Filip Kahoun prozradil, jaká bude trať závodu Trans Brdy a na co se těšit

přidáno: 17. 07. 2020

Kdo by ho neznal? Filip Kahoun je do jisté míry kontroverzní politik z Dobříše, který se nikdy nebojí říct svůj jasný názor. Je ale také sportovec tělem i duší, který jde do všeho s nasazením, naplno. Právě díky svému sportovnímu nadšení se dostal k cyklistickému seriálu Kolo pro život, jehož jeden z nejzajímavějších závodů se nyní uskuteční přímo v Dobříši.

Filip Kahoun nám v  rozhovoru prozradil, jak se vyhlášený a oblíbený závod Trans Brdy dostal na Dobříš, jaká trať na závodníky čeká i na co se mohou těšit diváci.

Filipe, jak se ti povedlo dostat na Dobříš jednu z tak velkých sportovních akcí, jako je závod seriálu Kolo pro život?

Kolo pro život jsme jezdili s kamarády už od roku 2008 a bavilo nás to. Je to skvělý seriál asi 15 závodů, my jsme si vybírali ty hezké, hodně technické tratě v lese.

Jeden z těch pro mě nejhezčích byl právě závod Trans Brdy. Ten byl vždycky náročným, technickým závodem s velkým převýšením a s minimem asfaltu. Tenhle závod mě opravdu zaujal, ale tím nechci říct, že ostatní jsou špatné. Bavila mě například i trať v Karlových Varech, Liberci na Šumavě a další. Neměl jsem rád rovinaté závody, např. Mladá Boleslav, ale každému vyhovuje něco jiného.

Tak jsem vlastně Kolo pro život poznal a k celým závodům i přes svou masovost mám dobrý vztah a moc se mi líbí to, že zpřístupňují MTB dětem i dospělým, spojují profíky i hobby jezdce.

Dneska už ale nejsem takový závodník, jezdím méně a vybírám si tak jeden, dva závody za rok. No a tak se stalo, že kamarád, který dělá v servisní organizaci Petra Čecha hlavního pořadatele, přišel s tím, že by chtěli přesunout závod Trans Brdy na jiné místo. Důvodem byly nějaké problémy s pozemky okolo původního místa závodu. Slovo dalo slovo a já jsem samozřejmě hned začal podporovat možnost startu u nás v Dobříši.

Úplně prapůvodní závod Trans Brdy vedl okolo Dobříše a vedl až k Jincům, byla to opravdu krásná a velmi náročná trať. Myšlenka závodu na Dobříši mi přišla skvělá a od té doby jsem se snažil vše maximálně podpořit tak, aby se tu závod opravdu uskutečnil.

Jak tedy organizace závodu v Dobříši probíhá?

Já toho zase tolik neudělal. Kluci z Kola pro život to mají senzačně zmáknutý a vědí, co dělají.

První impuls dal kamarád Honza, který se mi ozval, a za ním mi pak zavolali další organizátoři. Společně jsme tak řešili hlavně místo, kde se závod uskuteční, trasu a já jim řekl nějaké svoje představy a hlavně naše možnosti.

Samozřejmě jsme oslovili starostu a vše se postupně posouvalo dál a dál.

Jsem moc rád, že k nám Kolo pro život přijede, že se tady závod Trans Brdy povede uskutečnit. Taková akce je totiž pro město mnohem větší reklama, než mnohé jiné aktivity…

Občas jsem doslova nechápal, proč město vyhazuje peníze z rozpočtu za místa na veletrzích cestovního ruchu, kde si postaví stánek a vlastně nemá co nabídnout. Nevěřím, že podobné aktivity měly pro město nějaký efekt.

Kolo pro život je obrovská a celorepubliková akce, na kterou přijíždějí rodiny z Čech i Moravy, kterou jen přes samotné webové stránky navštěvuje statisíce lidí. Počet závodníků včetně dětí se pohybuje okolo 1 200, plus další návštěvníci. Tak posuďte sami…

Dalším plusem je, že lidi poznají Dobříš už na webu Kola pro život. Ještě před samotným závodem tady totiž běží různé články o místě, o trati apod., takže se zase k veřejnosti dostane mnohem více informací o Dobříši i o našem okolí.

Kdybychom takovou šanci nevyužili, byla by to velká chyba. Je sice pravda, že tady nemáme nic moc co nabídnout ve smyslu ubytování a dalších služeb pro víkendové návštvníky, kromě pár restaurací, Vlašky, ale o to krásnější tady máme lesy a přírodu.

Jak říkáš, závodníci přijedou z celé České republiky, na co se mohou těšit?

Trasu dělají hlavně kluci z Kola pro život, pomohl jsem pár připomínkami, tipy, kontakty, projel jsem si její úseky.  

Nakonec vymysleli trasu těžší než byla před tím, ale stojí to za to! Tím ale nechci nikoho odradit, ale naopak motivovat. Pojďte se překonat a nekoukat na to jestli dojedete první, stý nebo tisící. Je to prostě o tom absolvovat tento skvělý závod, sáhnout si na své dno v krásném prostředí Colloredo-Mansfeldovských lesů, díky jejichž povolení se může akce uskutečnit. Nejedu překonávat anonymní dav ostatních, ale hlavně sám sebe.

Právě tady máte možnost zažít doopravdy terény, které normálně člověk ani nenajde, nepozná. Nejzajímavější místa dobříšské části brdského hřebene, ale se zabezpečením, občerstvovačkami a dalším servisem.

Ty sám se na závod chystáš?

Popravdě… ještě nevím. Zatím to vypadá, že se budu motat spíš kolem organizace a zčásti moderování závodu. Láká mě oboje :-)

Kde tedy bude start, cíl a zázemí závodu?

No… původně měl být start na náměstí, což bylo moje velké přání. Nicméně z důvodu reorganizace zastávek autobusů a taky trochu z důvodu lehké „neorganizace“ ze strany radnice, která věděla o tom, že se akce bude konat, uskutečnila se k tomu schůzka, tak se o tom nakonec nedozvěděli ani strážníci městské policie, ani další potřebné subjekty. Nakonec se zjistilo, že se vše nestihne, a tak se místo přesunulo a vše bude na louce za židovským hřbitovem.

Tady bude start i cíl, dětské závody, parkování i servis a další program závodu. Toto místo bylo vybráno pro svůj jednoduchý příjezd i z dálnice a závod nebude téměř nijak komplikovat život lidem v Dobříši.

Prozradíš nám tedy nějaké detaily k trase?

Pojede se kolem Vlašky, okolo Knížecích studánek nahoru na Stožec, přes Kazatelnu k Hradci, pak trasa povede směrem ke Kytínu a zase zpět . Prostě je to relativně na malé ploše, ale je to tam tak namotaný, aby se najelo asi 55 km.

Terény jsou tady fakt náročný, je tam Kazatelna z té těžší strany atd.. Opakuji ale, že to bude skvělý závod. Obtížnost i technická náročnost je prostě specifikum tohohle závodu. Tohle jinde nezažijete a o to asi jde

Jak je to se závody pro děti?

Tohle je na celém seriálu Kola pro život skvělý, protože na děti vůbec nezapomínají, takže mají kategorie úplně od „odstrkovadel“ až po nejstarší děti.  

Holky a kluci tady mají možnost si závodit a rodiče můžou vidět svoje děti, jak do toho dávají všechno, jejich nadšení, poznají i jejich bojovnost atd.. Pro všechny kategorie jsou připravené odpovídající trasy věku a děti mohou vyhrát krásné ceny. Mají i své vyhlášení a zažijí si svojí chvilku slávy i díky profi moderátorovi.

Rozhodně by rodiče měli s dětmi přijít a dát jim možnost si tenhle skvělý závod zkusit, zažít atmosféru, nasměřovat je zdravým směrem.

Na co ještě se podle tebe můžeme při závodech těšit?

Na tyhle závody si chodí zazávodit, potrénovat třeba senzační Jarda Kulhavý, olympijský vítěz, mistr světa.

To je vlastně pozitivum a lákadlo současných českých závodů. Jak je jich teď málo právě kvůli koronaviru, tak česká biková elita jezdí i na tyhle závody. Je tady tedy fakt téměř 100% pravděpodobnost, že potkáte naše přední špičky z řad profesionálních sportovců.

Skvělé cyklisty máme i u nás Dobříši a já je chci představit právě tady…

Už teď vím, že na Trans Brdy bude startovat mladý Martin Voltr, (syn Krakena :-) ), který chce ale jet 90 km okruh a zajistili jsme mu tak divokou kartu. Pokud se mi to povede, chci tady přestavit i další, např.mladého a talentovaného Jakuba Boučka, který byl na Mistrovství světa v silniční cyklistice v  Anglii a obsadil tam senzační 9. místo ve své kategorii juniorů. Bylo by hezké kdyby děti dostaly idoly z řad svých sousedů.

Může se zapojit do organizace i veřejnost? Hledáte ještě pomocníky?

Určitě a já bych byl moc rád, kdyby se mi povedlo dát dohromady alespoň 20 brigádníků, dobrovolníku na trať, k občerstvovacím stanicím, k prezentaci a jinam. Kolo pro život má sice vše skvěle zajištěno, ale i jim by usnadnilo práci, kdyby nemuseli lidi dovážet, ale mohli je vzít rovnou od nás.

Pokud tedy máte zájem, volejte co nejdřív Filipa Kahouna na tel.: 775 364 546). Odměna, občerstvení a zážitek pro zájemce zajištěn.

POJĎTE DO TOHO S NÁMI

autor článku: redakce DA a Filip Kahoun