Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Dominik Hašek: Když mám možnost, rozhoduju se srdcem

přidáno: 16. 02. 2020

Právě náš region se stal domovem pro jednoho z nejlepších českých hokejových gólmanů historie. Dominik Hašek, přezdívaný Dominátor, si totiž už několik let užívá klidu a krás Kozích Hor nedaleko Nového Knína. Co ho k nám přivedlo? Co právě dělá? Co plánuje? Nejen o tom se dočtete v dnešním rozhovoru…

Možná ho někdo potkáváte na kole nebo při procházce v lese, možná ho vídáte při sportovních a kulturních akcích, konaných v Novém Kníně. Už pět let totiž Dominik Hašek bydlí spolu se svými dvěma psy na Kozích Horách, kde jak sám říká, se cítí opravdu jako doma.

Co Vás přivedlo zrovna do našeho regionu?

Popravdě to byla asi shoda náhod. Tenkrát jsem se zrovna rozešel s partnerkou a šel jsem bydlet do řadovky. Brzy jsem ale zjistil, že to není místo pro mě ani pro mého psa. Mám rád soukromí, prostor a přírodu.

Otevřel jsem internet a můj současný dům byla vlastně jedna z prvních nabídek, která se mi ukázala. Hned druhý den jsem se tam jel podívat a bylo jasno. Samotné místo na mě působilo neuvěřitelně příjemně. Pamatuji si, jak jsem si tam stoupl, podíval se okolo sebe, rozhlédl se do okolí a věděl jsem, že tohle je to správné, co hledám a místo kde chci žít.

Místo kde bydlíte, je ale opravdu téměř samota. Není to někdy až moc?

To máte pravdu, ze třech stran domu mám les, ale mně to vyhovuje.

Když mám tu možnost, rád vybírám srdcem. Tady jsem prostě cítil, že je to přesně to, co chci. Těžko se to dá popsat… Myslím, že jsem asi nikdy nebydlel na hezčím a lepším místě, kde by mi bylo tak dobře, ať už to beru v rámci Čech nebo Ameriky.

Navíc nebydlím sám. Mám dva lovecké psy, a i pro něj je tohle místo skvělé.

Navštěvují Vás tady Vaše děti?

Obě mé děti už jsou velké a žijí v cizině. Dcera Dominika se věnuje hudbě a studuje v Anglii, kde zrovna končí školu, a syn je v Americe v Chicagu, kde pracuje.

Oba tu samozřejmě nejednou byli. Se synem se vídám také, když letím do Ameriky, což je tak dvakrát za rok. Víc za mnou jezdí dcera, které už asi pět let slibuji, že se za ní taky přijedu podívat. Já totiž dneska už nerad cestuju.

Mnoho lidí z Nového Knína Vás často vídá hlavně na akcích, které se ve městě pořádají. Jak vnímáte Vy sám soužití s lidmi, a jak se mezi místními lidmi cítíte?

Je mi tady dobře a to souvisí i s lidmi okolo. Jsem moc rád, že hned první rok, kdy jsem se přistěhoval, mě oslovil jeden kamarád z pumpy, a já se tak mohl přidat k partě místních hokejistů, s kterou dodnes hraju za Ševce Nový Knín.

Když mi to pracovní a jiné povinnosti dovolí, rád se zajdu podívat na fotbal či na jakoukoli akci apod. Od jara pak s klukama chodíme hrát pravidelně do Oplocenky nohejbal, chodím tady nakupovat, k doktorovi, prostě mezi lidi.

Možná ještě nejsem stoprocentní „Kníňák“, ale mám tu známé, líbí se mi tu a beru to tu jako svůj domov.

V loňském roce navštívil například Mistrovství ČR a SR v rýžování zlata, které se konalo v areálu Oplocenka u Nového Knína, a sám si rýžíování i vyzkoušel. (foto: archiv Dominika Haška)

Jak aktivně se ještě věnujete hokeji a sportu vůbec?

Co se týká hokeje, tak to je samozřejmě můj život a jsem rád, že dneska tady můžu hrát za Ševce. S klukama se na zápasy scházíme jednou týdně. Je to samozřejmě dnes už jen amatérská liga. Já nechytám, ale hraju v obraně, a to mě to baví.

Jinak mám moc rád kolo. Rotoped mám dokonce i v kanceláři, a snažím se, aby nesloužil jen jako věšák. (smích) Teď v zimě jsem skoro každý víkend na Šumavě, a lyžuju. Ale je pravda, že teplé počasí posledních dnů mi umožnilo vytáhnout i to kolo, a pejsky tak provětrat po lesních a polních cestách.

Život bez sportu si jednoduše nedovedu představit.

Na kole ale nejezdíte jen rekreačně, ale občas Vás můžeme vidět i na startu některých závodů. Účastníte se i těch v Novém Kníně?

Závody mám rád a nejvíc ten pocit po skončení. (smích) Pravidelně jezdím tak okolo pěti závodů horských kol ze seriálu NOVA CUP, a v loňském roce jsem se prvně zúčastnil  i Novoknínského duatlonu. S kolegou Martinem jsme dali  štafetu. On běžel a já jel na kole, protože běhání mě už bolí. (smích)

Na start Novoknínského duatlonu se Dominik Hašek postavil v červenci 2019. (foto: https://nktriatlon.cz/galerie/)

A Vás nikdy nelákalo zůstat u hokeje a třeba trénovat?

Tuhle otázku dostávám často. Trénování není nic pro mne. Mě baví hrát, baví mě být akční. Trenérství ve mně není.

Co je dnes tedy Vaše práce?

Před pěti lety jsem založil firmu, která vyvíjí a prodává nápoje značky Smarty. Stáčíme  oblíbené jemně sycené limonády s ovocnou šťávou, výborné colové nápoje a také jemně zásaditou pramenitou vodu.  Kromě toho pod značkou ŠpRt prodáváme energeťáky, které jsou oblíbené především u studentů.

Můžeme si koupit Smarty drinky i na Dobříšsku a Novoknínsku?

V Novém Kníně máme tuším tři prodejní místa a věřím, že brzy bude k dostání i v Dobříši. Smartyho, především v plechovkách, má hodně ráda mladší generace. Byl bych velmi rád, kdyby ho mohli mít třeba i děti v dobříšských školách, tak jako je tomu v Novém Kníně. Tomu jsme u dvou nápojů přizpůsobily i pamlskovou vyhlášku.

Mimo sport a práci se ve volném čase věnujete také myslivosti. Co Vás k tomuto koníčku přivedlo?

To byl můj pes Gándý, anglický setr. Když jsem zjistil, jak moc má v sobě lovecké pudy, chtěl jsem mu to dopřát. Před cca 6 lety jsem se přihlásil do kursu, následně udělal myslivecké zkoušky a stal se myslivcem. Před necelými třemi lety ke Gándýmu přibyl maďarský ohař Čírio, takže nyní mám dva lovecké pejsky.

Dominik Hašek se svými psy tráví čas na mysliveckých honech, ale i na dlouhých procházkách či vyjížďkách na kole po celém dobříšském regionu. To oni jsou mu nyní těmi nejbližšími. (foto: archiv Dominika Haška)

autor článku: Denisa Havlíčková a Dominik Hašek