Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

S Albínou Houškovou o tom jaké to je, rušit Hudební festival A. Dvořáka

přidáno: 28. 04. 2020

Koronavirus změnil plány nám všem. Někomu méně, jinému více. Mnoho obchodů, provozoven a míst je zavřených a sportovní, kulturní i další akce zrušené. Organizátoři koncertů, představení, festivalů a dalších akcí většinou čekají, v této nejasné a nejisté době, na definitivní rozhodnutí až do poslední chvíle. A stejně tak na tom byla i ředitelka již 52. ročníku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka.

Od vyhlášení nouzového stavu žila Mgr. Albína Dědičík Houšková v nepříjemném napětí. Největší festival klasické hudby v regionu byl doslova za dveřmi a pracovalo se pouze na finálních přípravách. Do poslední chvíle doufala v jeho realizaci, přesto ji ale nakonec jako hlavní organizátorku a ředitelku festivalu, čekalo rozhodnutí o jeho definitivním zrušení.   

Jaké to je, rušit 52. ročník tradičního festivalu, největší události klasické hudby v regionu?

Smutné, ne zrovna jednoduché, ale v situaci, ve které se všichni nacházíme, bohužel nevyhnutelné.

Jaké pocity převládaly u vás osobně, když jste definitivně zveřejnila informaci o zrušení festivalu?

Paradoxně ze mne opadlo napětí, ve kterém jsem žila od prvních dnů vyhlášeného nouzového stavu. Neustálé sledování zpráv o průběhu koronavirové pandemie a dopadu na kulturní sektor, resp. snaha o výklad poněkud protiřečících si prohlášení uveřejňovaných v médiích, bylo stresující. Prvních 14 dnů nouzového stavu jsme se věnovali finálním přípravám na festival, neboť pořád ještě existovala, byť jen malá možnost realizování alespoň několika koncertů v závěru festivalu. Následně jsem přešla do jakéhosi stavu nucené stagnace, který mne značně ubíjel. Nyní, kdy je situace jasná, můžu pracovat s daným stavem, pustit se do přesunů koncertů, jednání s umělci i partnery – a připravovat to, co nás všechny bude těšit, tedy krásné koncerty. A už se nemůžu dočkat roku 2021!

Kdy vás poprvé napadlo, že aktuální ročník festivalu A. Dvořáka Příbram může být vážně ohrožen? Jak dlouho jste ještě živila naději, že to dobře dopadne?

Ten malý červíček pochybností ve mně vrtal v podstatě od chvíle, kdy byl nařízen nouzový stav, nicméně naděje, že odehrajeme alespoň část koncertů, ve mně zhasla teprve ve chvíli ohlášení perspektivy konkrétního postupu uvolňování restrikcí.

Co je nesložitější při zrušení festivalu čtrnáct dní před zahájením?

Pravděpodobně ustát tu lavinu telefonátů a rozesílaných a dostávaných mailů. Nezhroutit se při pomyšlení na to, co vše bylo připraveno a kolik práce za festivalem je. A zmobilizovat síly pustit se hned do organizování, respektive přeorganizování festivalu v roce 2021. Ale na druhou stranu: Tuto práci miluji, a i to hektické řešení náhlých problémů mne na ní baví, takže pro mne byla určitě horší fáze vyčkávání a pouhého vymýšlení mnoha možných variant vývoje budoucích dnů.

Jaké jsou finanční ztráty? Mohou nějakým způsobem ohrozit nebo ovlivnit nadcházející ročníky?

I když samozřejmě zásadní část nákladů hudebních festivalů tvoří honoráře umělců a pronájmy prostor, velký podíl má také propagace a produkce, což v případě našeho festivalu, který je zastaven těsně před startem, znamená již investovanou přibližně třetinu celkových předpokládaných nákladů. A to rozhodně není zanedbatelná částka. V současné době probíhají proto intenzivní jednání s našimi donátory z řad státní i korporátní sféry – snažíme se společně najít cestu, jak tento rok „ustát“ a nezatížit existenci dalších ročníků. Je ale těžké nyní predikovat, jaký dopad bude mít finanční situace státu i soukromých podniků na kulturní sféru.

Jak reagovali protagonisté z řad umělců?

Troufnu si tvrdit, že v současné době každý z nás sleduje velmi pečlivě vývoj situace a hodnotí míru, do jaké je zasažena jeho osobní existence. Proto také naše rozhodnutí o zrušení festivalu, které následovalo po vládním prohlášení k uvolnění kulturních akcí až v poslední vlně, tedy v průběhu června, nikoho z umělců nepřekvapilo. Jelikož máme velký zájem uvést program 52. ročníku v roce 2021 s co nejmenšími změnami, hledáme nyní s umělci termíny, ve kterých se jejich plánované koncerty uskuteční.

Chtěla byste něco vzkázat příznivcům festivalu?

Ráda bych velice poděkovala za veškerou podporu, kterou nám neustále lidé projevují. Velmi často nyní slyším slova lítosti nad zrušením festivalu, nabídky pomoci spojené se zájmem o problémy, které řešíme. Každý z nás se nachází v situaci, kterou nikdy nezažil a která není jednoduchá. Probouzí ale také spoustu dobra a laskavosti – a já věřím, že tuto dobu překonáme a budeme se opět těšit ze spousty krásných věcí a zážitků, mezi kterými budou i naše „dvořákovské“ koncerty.

autor článku: Radka Svobodová - Hudební festival A. Dvořáka