Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Taťána.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Rozhovor s dobříšským historikem ..znáte dějiny vašeho bydliště?

přidáno: 08. 10. 2017

Dnes vám přinášíme rozhovor s dobříšským historikem, který má na svém kontě nemálo známých historických knih z našeho regionu. Pan Petr Kadlec se snaží však vždy o více než sepsání historie…

Myslíte si, že je důležité znát minulost? Je pro nás vůbec důležité znát historii našeho rodu nebo dokonce města či státu? V minulosti se často hledá pravda a máme se z ní poučit. Někteří lidé však naopak tvrdí, že se v minulosti nemáme „patlat“ a spekulovat nad ní. Jaký je váš názor? A jaký názor na to dobříšský významný historik pan Petr Kadlec, který má za poslední desetiletí na kontě bezpočet historických knih z Dobříšska a okolí?

Jste známý jako dobříšský historik, je možné být jako historik zaměstnán?

Samozřejmě v nějaké širší sféře ano. Nicméně já osobně nejsem jako historik zaměstnán. Pracuji v normálním zaměstnání a psaní historie či sběr dat je jen mým velkým koníčkem. Je to koníček na plný úvazek. Hodně času trávíte po archivech. Když mám něco v hlavě, hledám materiály dnem i nocí.

Zajímal jste se o historii již v dětství?

Už na základní škole mi hodiny dějepisu nějak nedostačovaly a vždy jsem doma hledal v knížkách více podrobností. Nicméně rodina mě nějakým způsobem přesvědčila jít spíše na střední odborné učiliště, které bude více jistější, a tak jsem se dějepisu vzdal. Prvotně mě zajímal dobříšský hrad Vargač, a proto i moje první knížka byla o dobříšském hradu. Dříve jsem však tíhnul spíše k beletrii.

Kdo Vás přivedl k historii?

K zájmu o historii mě přivedl děda, Bohumil Kadlec. Teta mě přesvědčila, že bych zvládnul dát dohromady knihu a vydat ji, sama teta sepsala historickou knížku o Novém Kníně. Jeden z mých předků má být dokonce i F. X. Svoboda, po kterém je pojmenováno náměstí v Mníšku pod Brdy. Takže nejspíš jsem nějaké geny zdědil.

Myslíte si, že z historie se máme poučit…?

Ano, je důležité se z historie poučit a neopakovat stejné chyby. Je ale smutné, že ve skutečnosti je spíše vidět, že se ty chyby neustále opakují. Důležité je však říci, že nemáme žít minulostí, ale přítomností! Z historie bychom si měli čerpat jen ty potřebné informace.

Jste autorem knihy Dobříš v proměnách, jak Vás napadlo dát tuto knihu dohromady?

Tato kniha mne doslova pohltila a sepsal jsem ji v nejkratší době, co jsem kdy jakou knihu dal dohromady. Sepsána byla během jednoho roku v roce 2008. Poté trval další rok na odsouhlasení a upřesnění, no a v listopadu roku 2009 spatřila světlo světa. Již na jaře byl první náklad vyprodán a v roce 2010 se uskutečnil dotisk. Jsem moc rád, že byl o tuto knihu velký zájem a dodnes už bylo prodáno a rozdáno přes 2000 výtisků.

Kolik knih jste celkem dosud vydal?

V současnosti mám na kontě celkem 12 knih a 4 knihy, které jsem přepsal od jiných autorů, aby nebyly pozapomenuty. Mezi poslední knihy patří  Dvakrát ukradený Dobříš, kniha Klementa Salače Dobříšské a židovské povídky nebo Pohádky z Knínských dolů.

Jak dlouho trvá sepsat jednu knihu?

To je velmi individuální. Celkově to trvá několik let. Postupně sbírám materiály jak psané, tak i obrazové. Pokud už má člověk jasnou představu a má především dostatečný počet materiálu, tak dát knihu dohromady trvá poté třeba ještě i další měsíce.

Na čem v současnosti pracujete?

V poslední době pracuji na knížkách pro obce Nový Knín a Pičín. Nový Knín má opravdu bohatou a krásnou historii. Obec Pičín má i na tak malé městečko rovněž zajímavou historii, takže se máme také na co těšit. A v dlouhodobějším plánu mám ještě v plánu zpracovat knihu o Hostomicích.

Stíháte i jiné záliby ve volném čase?

Mimo psaní historických knížek jsem také členem Okrašlovacího spolku již přes deset let, od roku 2006. A neustále je na čem pracovat. V současnosti se snažíme bojovat o přesun pomníku z Židovského hřbitova do centra města, do Husova parčíku. Pevně doufám, že v příštím roce se náš záměr povede. Rovněž rád zajdu do modelářského kroužku, kde jsem také členem. V letošním roce se dokonce pořádal již 10. ročník modelářské výstavy Dobříšská želva.

Chtěl byste něco vzkázat Dobříšákům?

Ano chtěl, ale nejen dobříšským občanům, ale všem, kteří v nějakém svém městečku či vesnici žijí. Podle mého je důležité znát alespoň základní historii místa, kde žiji, vyrůstám a denně chodím nakupovat. Nemusím vědět všechny podrobné informace, ale alespoň základní informace, které mě zaujmou. Je až strašlivé, že někteří lidé o svém místě kde žijí, netuší vůbec nic… 

autor článku: Kamila Paulová a Petr Kadlec