Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Hluboká, Karlštejn a další památky se potkají na výstavě naivních obrazů

přidáno: 25. 06. 2019

Půvabné, roztomilé, originální, nápadité… Takové jsou naivní obrazy Alexandry Dětinské, které představí od července do října návštěvníkům zámku Dobříš. Výstava v Galerii JCM s podtitulem „Z hradu do zámku“ vás zavede na patnáct památek zasazených do neobvyklých prostředí.

Alexandra Dětinská se naivnímu umění věnuje od roku 1988, kdy také zrealizovala své první výstavy. V zahraničí poprvé vystavovala o sedm let později ve švédském Göteborgu a v roce 1998 získala  cenu Prix George Casper na mezinárodní výstavě moderní naivní malby ve Švýcarsku. Hrady a zámky, které představí v Dobříši, vznikly její rukou v posledních třech letech. „U některých hradů a zámků jsem věděla hned, jak bude budoucí obraz vypadat, což je i případ zámku Dobříš a rokokových postaviček v zahradě. Podobným způsobem jsem měla v hlavě i létajícího Karla nad Karlštejnem nebo Zimní svatbu na Hluboké. U jiných obrazů jsem se nad tématem více zamýšlela a čekala, zda mě osloví třeba nějaká související pověst či historická událost. Takto vznikl například obraz zámku Dačice, u kterého si víly pohrávají s kostkou cukru anebo zámek Linhartovy se spoustou dětských retro hraček kolem,“ popisuje Alexandra Dětinská. Výstavu naivních obrazů s motivy hradů a zámků poprvé představila letos na jaře v Chodovské tvrzi a na zámku v Průhonicích.

 

Naivní umění, kterému se věnuje a které je velmi specifické, charakterizuje sama autorka jako činnost, která vzniká z čiré radosti a touhy po tvoření. „Naivní malíři malují své sny, fantazie, prožitky nebo přírodu. Většinou to začíná jako záliba, která se často vyvine v osobitý a jedinečný styl autora. A je o to cennější, protože naivní malíři nemívají klasické akademické vzdělání a obvykle se ke svému stylu malby propracují sami,“ říká Dětinská. K výstavě Z hradu do zámku vydala také soubor pohlednic s naivními obrazy hradů a zámků, návštěvníci výstavy ho mohou zakoupit na pokladně zámku Dobříš. V Galerii JCM si kromě hlavních exponátů budou moci prohlédnout také velké autorské polštáře s potiskem motivů Alexandry Dětinské či makety filmových klapek, které autorka každoročně maluje pro Zlínský filmový festival.

Výstava Z hradu do zámku potrvá v Galerii JCM na zámku Dobříš od 2. července do 2. října 2019. Přístupná bude dle otevírací doby zámku (o prázdninách denně, v září a říjnu denně mimo pondělí) a jednotné vstupné na ní činí 40,- Kč. Součástí zámecké expozice bude v průběhu léta také zajímavá výstava dobových a moderních svatebních šatů. Navštívit ji můžete v rámci prvního prohlídkového okruhu. Více na internetových stránkách.

autor článku: Michaela Fialová Rozšafná