Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

Ilustrační foto

Rukavice a mnohem více! Muzeum Dobříš poprvé odhalilo své expozice

přidáno: 18. 05. 2015

Legenda mezi dobříšskými řemesly nabrala druhý dech. Rukavičkářství bude spolu s dalšími historickými milníky předáváno dalším generacím díky Muzeu Dobříš. Nově otevřené muzeum nabízí víc než zaprášené artefakty a nudné letopočty. Své návštěvníky láká moderními interaktivními prvky a netradičními workshopy.

Nespočet dní, týdnů a měsíců strávených plánováním, sháněním prostředků a lidí, kteří by se jakkoliv zapojili. To vše předcházelo realizaci vysněného projektu, který se o dva roky později mění ve skutečnost! V sobotu 16. května v 15 hodin bylo v Kopáčkově domě na dobříšském náměstí otevřeno unikátní muzeum, které láká návštěvníky nejen expozicí historie výroby rukavic, ale také historií města Dobříš, židovskou historií, vodohospodářstvím v Dobříši nebo zajímavostmi o životě Ludvíka Kopáčka. Slavnostní otevření Muzea Dobříš proběhlo za účasti významných zástupců města a Středočeského kraje a muzeum svou návštěvou poctil dokonce i izraelský velvyslanec, Gary Koren.

Zahájení slavnostního odpoledne se neobešlo bez průvodního slova zakladatele muzea, Radka Vystyda, který si spolu se svým otcem, Zdeňkem Vystydem, splnil vytoužený sen. Jednoho předvánočního večera roku 2012 s nostalgií vzpomínali na Dobříš jako na „město rukavic". A právě tehdy vzešla myšlenka vybudovat dobříšské muzeum, které by vzdávalo hold nejen historii města, ale především jeho tehdejší tradiční výrobě rukavic, která k Dobříši neodmyslitelně patřila. Po více než dvou letech si tak mohli užívat ceremonie provázené symbolickým přípitkem a slavnostním přestřižením pásky. 

Muzeum se těšilo velké návštěvnosti, a to i přes velkého konkurenta v sobotních plánech, kterým byl semifinálový zápas ČR na MS v ledním hokeji. Pro návštěvníky byla jedním z nejatraktivnějších lákadel návštěva rukavičkářské dílny, kde mohli pozorovat zkušené šičky při práci. Jejich zručnost a v neposlední řadě i trpělivost byla opravdu úctyhodná, a proto se zde kde kdo s obdivem pozastavil. Velkým zážitkem byl také interaktivní model koloběhu vody, který zábavnou a hlavně i názornou formou předvádí, jak se do našich domácností dostává křišťálově čistá pitná voda. 

Ohlasy návštěvníků byly nebývale pozitivní a někteří z nich připustili, že se v blízké době znovu vrátí, aby si mohli v prohlédnout a přečíst, co během své první návštěvy nestihli. Pro ty, kteří neměli možnost se zúčastnit, nebo pro ty, kteří zde byli a ještě jednou si chtějí připomenout neopakovatelnou slavnostní atmosféru, připravujeme video reportáž. Stříháme, co to jde, těšte se už brzy!

autor článku: Redakce DA