Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Prožijte sobotní noc jinak! Muzejní maraton startuje již počtrnácté

přidáno: 08. 06. 2017

Muzejní noc v Památníku Karla Čapka - výzdoba zahrady, promítání studentských filmů, hudba...tento pátek máte jedinečnou příležitost vidět nevídané!

Začátkem každého června začnou Starou Hutí pravidelně proudit skupinky dětí a studentů směr Strž. Letos mají lákavý cíl, protože Památník Karla Čapka vyhrál anketu Muzeum roku a může se chlubit zbrusu novou expozicí. Tradiční Muzejní noc s netradičním programem tak může nalákat i vás, Dobříšáky i Huťáky, kteří jste ještě novou expozici neviděli.


Zeptali jsme ředitelky Památníku Karka Čapka, paní Kristiny Váňové, jaký průběh bude mít ta  "jejich" Muzejní noc...

"V pátek večer bude zahrada vyzdobena objekty z přírodnin, které zde vytvoří studenti Střední umělecké školy Trenčín. Dále promítneme v zahradě studentské animované filmy, vše na téma komedie bratří Čapků Ze života hmyzu. K tomu nám zahraje duo dobříšských hudebníků Josef Hrabák a Martin Zajíček.

V neděli od 14 hodin proběhne v zahradě památníku ještě módní přehlídka oděvní tvorby studentů SUŠ Trenčín. Srdeně zveme a těšíme se na návštěvníky!"

 

Prožijte sobotní noc jinak! Pražský muzejní maraton startuje již počtrnácté. A pokud se vám chce v sobotu navštívit noční matičku Prahu...zkuste prostor Nové budovy Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Jedna z největších kulturních událostí Prahy – Pražská muzejní noc – letos počtrnácté nabídne nevšední zážitky z noční metropole. V sobotu 10. června v 19 hodin otevře své brány 49 institucí v 79 objektech. Muzejním nadšencům nabídnou tradiční i neobvyklé prohlídky expozic a výstav a speciálně pro tuto jedinečnou událost připravený doprovodný program. Návštěvníci se tak mohou těšit na řadu koncertů, přednášek, workshopů a výtvarných dílen, divadelní a taneční představení nebo filmové projekce. Jako obvykle organizátoři mysleli i na nejmenší návštěvníky, kteří si mohou vybrat z mnoha atraktivních stanovišť a zažít různá dobrodružství. Letošní ročník přichází také s novou výzvou, a tou je společné sdílení zážitků z muzejní noci prostřednictvím sociálních sítí. Dopravu mezi jednotlivými objekty zajišťují, stejně jako v minulých letech, speciální autobusové linky Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP).

 

Druhá červnová sobota bude v Praze v čase od 19 do 01 hodin patřit nejen muzeím – Pražská muzejní noc 2017 láká i do dalších kulturních a vzdělávacích institucí. Celkový počet účastníků letos činí bez jedné padesát. Do všech 79 objektů zapojených institucí je v tomto čase vstup zdarma, pouze do objektů NKP Vyšehrad je vstup zpoplatněn symbolickou 1 Kč. Také doprava účastníků této akce speciálními autobusovými linkami zůstává zdarma. Pražská muzejní noc 2017 je organizována Národním muzeem společně s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) a Asociací muzeí a galerií České republiky, z. s. za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky a Magistrátu hl. m. Prahy.

Sdílejte a soutěžte!

Pořadatelé letošní muzejní noci vyzývají ke sdílení videí a fotografií z průběhu akce na Facebooku, Twitteru či Instagramu. Kdo navíc nasdílí své video z akce na událost PMN 2017 a označí příspěvek, může se stát výhercem trička, dvou volných vstupenek do Národního muzea a originálního šperku – přívěsku z pravého meteoritu. Aktuální dění bude Národní muzeum bedlivě sledovat a návštěvníkům také zprostředkovávat pomocí živých přenosů na sociálních sítích. Na webových stránkách Pražské muzejní noci bude opět připraven fotokvíz na poznávání objektů. Deset vylosovaných znalců muzeí pak bude odměněno tričkem s motivem Pražské muzejní noci 2017. Informace k oběma soutěžím najdou zájemci na www.prazskamuzejninoc.cz.

Zdroj: Kristina Váňová a Pražská Muzejní noc

autor článku: redakce DA