Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

Ilustrační foto

Magičtí andělé se rozletí zámkem Dobříš

přidáno: 31. 10. 2017

Nová výstava navodí radost, lásku a něhu. Vejít do našich duší si jen zřídkakdy dovolíme. Dveře do duše výtvarnice Šárky Meisnerové Gruntové mohou pootevřít návštěvníci jejích výstav plných andělů a víl. Jedna taková výstava se uskuteční od listopadu do ledna v Galerii JCM na zámku Dobříš.

 „Už mnoho let jitří mou představivost téma andělů, víl, dávných bohyň a také mateřství v podobě Madon. Tvořím s touhou přenést naplňující pocit, že tu jsou neviditelné, přátelské bytosti, poslové mezi božským a lidským, průvodci duše. Nepřiblížíme se k nim svým rozumem, ale jen svým otevřeným srdcem, a tak právě nadcházející adventní a vánoční čas je nejlepší dobou pro vystavování mých děl,“ říká Šárka Meisnerová Gruntová. Motivy andělů, víl, madon i slovanských bohyní zpracovává do keramických figurálních plastik a umisťuje je do obrazů malovaných akrylovými barvami. Vedle nich vystaví v Galerii JCM také ilustrace k veselým i poetickým dračím pohádkám.

Bytosti zrozené v ateliéru Šárky Gruntové se rozlétají do různých koutů světa, prosvětlují soukromé i veřejné prostory a stávají se členy rodin, které mohou provázet po celý život. „Věřím, že ruční práce nese energii svého tvůrce, a tak ať nořím ruce do hlíny nebo beru do ruky štětce a barvy, vždy je to obřad. Mým přáním je, aby to, co mi pod rukama vznikne, vyzařovalo léčivou energii radosti, něhy a lásky se kterou tvořím. Plastiky modeluji ze světlé keramické hlíny, barvím je oxidy, barvítky a glazurami a vypaluji v elektrické peci. Keramická hlína nyní nejlépe odpovídá mé touze zachytit neviditelný svět do hmoty,“ říká výtvarnice, která na zámku Dobříš vystavovala své anděly již v roce 2011.

Informace k výstavě:

  • Aktuální výstava v Galerii JCM na zámku Dobříš potrvá od 7. listopadu 2017 do 13. ledna 2018.

Otevírací doba:

  • Úterý–neděle 9:00–12:00 hod. a 13:00–16:00 hod.

Vstupné:

  • 40 Kč

autor článku: Michaela Rozšafná