Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Nenechte si ujít zářivé hvězdy 50. ročníku Hudebního festivalu A. Dvořáka

přidáno: 05. 03. 2018

Máte rádi klasickou hudbu? Chcete si na vlastní uši a oči užít velké hvězdy hudebního nebe? Pečlivě sestavený program jubilejního 50. ročníku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram vám nabídne slavná jména i nové tváře s pozoruhodným talentem a potenciálem. Celých šest týdnů, od 24. dubna až do 7. června 2018, se v Příbrami a přilehlém okolí budou odehrávat nezapomenutelná hudební vystoupení. Předprodej vstupenek byl právě zahájen, tak neváhejte a vyberte si v programu právě to své.

Jaký tedy bude 50. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram?V prvé řadě slavnostní a vzpomínkový. Padesátiletá historie je u jakékoliv akce důvodem k velké radosti a hrdosti a u festivalu klasické hudby tomu není jinak. Dramaturgie je postavena na připomínce koncertních vystoupení umělců, kteří oslnili svým uměním příbramské publikum v průběhu předchozích padesáti let – a jejichž umění jim přineslo zároveň i světové uznání – Gabriely Beňačkové, Václava Hudečka, Radka Baboráka, Ivo Kahánka a dalších. Vzpomínání na hvězdy našeho festivalu bude také obsahem pořadu populárního moderátora PhDr. Jiřího Vejvody“, říká ředitelka festivalu Mgr. Albína Houšková.

Slavnostního zahájení se 24. dubna ujme Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Vystoupení SOČRu zároveň vytvoří dokonalé spojení prvního a padesátého ročníku festivalu, protože právě tento ansámbl uzavíral 1. ročník v roce 1969. Koncerty však nebudou jen o vzpomínání. „Přivítáme také umělce, kteří na Příbramsko zavítají poprvé – hvězdy světových operních scén Adrianu Kučerovou a Pavola Breslika, mladé operní pěvce Jiřího Rajniše a Ester Pavlů, flétnistku Kristinu Vaculovou a další,“ doplňuje Albína Houšková.

Rozhodně ani letos nebude chybět benefiční koncert pro vilu Rusalka, na kterém vystoupí přední světová harfistka Jana Boušková. A pokud si nechcete nechat uniknout open-air projekt Den s Antonínem Dvořákem s více než 20 koncerty a doprovodnými akcemi, poznačte si v kalendáři pondělí 4. června.

Památník ve Vysoké u Příbrami, Galerie Františka Drtikola, Zámek v Březnici, Zámek Dobříš, kostel sv. Jakuba v Příbrami - to je jen krátký výběr z atraktivních prostor, ve kterých se odehrají jednotlivé koncerty. „V kontextu novinek festivalu se můžeme bavit o nových prostorech, kde se od letošního roku budeme setkávat: o Reprezentačním sále Městského úřadu v Březnici, kde vystoupí Duo Futuro a o nádvoří Galerie Ludvíka Kuby v Březnici, pro které připravujeme tak trochu netradiční koncert v podání čerstvých držitelů ocenění Classic Prague Awards - Clarinet Factory. Další zajímavou novinkou je originální projekt, který propojí prostor hudebníků a diváků. Naprosto unikátní koncert s názvem „Immersive“ speciálně pro náš festival připravuje dvojice dirigentů – Debashish Chaudhuri z Indie a David Rutherford z USA, kteří ke spolupráci přizvali Příbramskou filharmonii,“ upřesňuje Mgr. Houšková a uzavírá tak lákavou pozvánku, která nenechá chladným žádného fanouška klasické hudby. 

Podrobný program, informace ke všem koncertům a stručné profily interpretů najdete na webových stránkách festivalu www.hfad.cz. Předprodej vstupenek byl zahájen 1. března.

autor článku: Radka Svobodová a redakce DA