Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

Ilustrační foto

Michal Hrůza do Dobříše přivezl nejedno překvapení

přidáno: 22. 03. 2018

Minulý pátek 16. března praskal dobříšský kulturní dům ve švech a doslova se transformoval do nanosférické hrůzy, ale pouze v pozitivním smyslu slova. Energickou, melancholickou i taneční, digitálně instrumentální show předvedla čáslavská partička Nanosféra, která tak velmi příjemně rozehřála fanoušky, dychtivě očekávající vystoupení hlavního interpreta večera Michala Hrůzy s jeho kapelou Hrůzy.

„Vítejte v Nanosféře!“

Už od prvních tónů nás naprosto uchvátila drobná, charismatická, energická a rebelská žlutovláska Žanet, se svou nezapomenutelnou barvou hlasu a roztomilou energií. Společně se zajímavými moderními tóny kapely Nanosféra to byl perfektní začátek pátečního večera. Posypu si popel na hlavu a přiznám, že jsem tuto kapelku slyšel naživo poprvé, ale mohu slíbit, že určitě ne naposledy. Jejich zhruba hodinové představení bylo plné barev, emocí, nadsázky, energie i „skočných“ rytmů.

Vystoupení této grupy asi nejlépe vystihují jejich vlastní slova uvedená na BZ profilu: Vítejte v Nanosféře!“ Zapomeňte na všední život a připojte se do digitálního světa, kde se zcela stírají hranice mezi hudbouslovypohybem a sociálním kontaktem. Energie proplouvá volně prostorem a lidé ji tady dýchají jako vzduch. Rytmy a melodie okořeněné elektronickou vizí budoucnosti nabíjejí každého, kdo sem vstoupí. Členové kapely Nanosféra Vás vítají na nečekaně reálné, virtuální nano-párty.“

Po pauze s pokecem přišel Hrůza

Po krátké pauze, vyplněné pokecem, pivíčkem nebo panáčkem, už se všichni dočkali vysněného interpreta Michala Hrůzy. Představovat tuto postavu asi není nutné. Hitů má na svém kontě za více než 20 let působení na české hudební scéně tento excelentní skladatel, textař, kytarista a zpěvák více než dost. Ať už z dob s kapelou Ready Kirken (Zejtra mám, Druhý já, Černý brejle, Superman, Krasohled,…), či s kapelou Hrůzy (Bílá velryba, Napořád, či titulní píseň k seriálu Vyprávěj,…). Je také autorem skladby Voda živá interpretované vítězkou Superstar Anetou Langerovou.

V pozadí kuloárů se špitalo, že právě kvůli neshodě v názoru ostatních členů kapely Ready Kirken a Michala Hrůzy na tuto píseň, byl z kapely vyloučen. Důvod v dnešní době už není nijak důležitý, nejdůležitější je fakt, že Michal stále pokračuje ve své autorské tvorbě i živém vystupování a to i po vážném zranění hlavy v roce 2014. Je sice v koordinaci pohybů a přítomností čtecího zařízení občas lehce poznat, že zranění bylo opravdu velmi vážné, a jeho následky se stále ještě drobně připomínají. Ale právě za to, že můžeme Michala vůbec vidět při živém vystoupení, při němž má dnes čtecí zařízení už pouze jako jistotu, bez které se v podstatě obejde, mu patří obrovský dík a ještě větší uznání. Mít klobouk, okamžitě bych jej smekl.

Překvapení pro Dobříš

Dobříšskému publiku přivezla tahle partička vystoupení s mnoha zajímavými překvapeními s pohádkovými tématy. První pohádkou byl fakt, že bubeník kapely je prý Shrek, který čeká na princeznu Fionu. Ta byla dalším pohádkovým překvapením a její role se přesvědčivě zhostila zpěvačka Žanet. Následně si pak s kapelou a Michalem střihla úžasný duet, kterému dodala roztomilou něžnost.

Dalším pohádkovým překvapením byl irský rodák připoutaný k basové kytaře, mnohonásobně opěvovaný jako nejvíc sexy člen kapely a je pravda, že plno dívek a žen v jeho blízkosti téměř omdlévalo. Neméně zajímavým faktem byly také narozeniny klávesisty, které slavil právě v den koncertu.
 
Pro mě jedním z největších kouzelníků byl kytarista kapely, jehož projev, riffy a umění byly fenomenální. A asi nikdy v životě jsem neviděl kytarového virtuosa, který by za jeden koncert vyměnil na svém krku asi 5 různých nástrojů (kytar). Klaním se za tento výkon až k zemi. Nicméně sehranost a profesionalita nečišela pouze z kytar, ale ze všech nástrojů od všech členů skupiny v čele s Michalem Hrůzou. Pro mě to byl dokonalý zážitek a velmi rád si jej zopakuji znovu.

Mimochodem vyprodáno na tuto akcičku konanou v dobříšském kulturním domě bylo již několik dní před koncertem. Je pravda, že tento kulturní dům patří svou kapacitou k těm menším, takže vyprodat jej není asi úplně problém. Ale i tak to svědčí o dobře zvolených interpretech, zvládnuté propagaci a uvědomělém publiku

autor článku: Jiří Trnka I www.musicgate.cz