Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

Ilustrační foto

Každý v sobě máme vlka…

přidáno: 23. 04. 2017

Každý máme v sobě dva vlky, kteří se neustále perou. Jednoho dobrého, spravedlivého, veselého…A druhého zlého, vzteklého, závistivého…Víte, který ten souboj ve vás vyhraje? No přece ten, kterého nakrmíte….Zkrátka 29. 4. v 18 hodin se na Vás ve výstavní síni Kulturního domu Těší zpěváčci -“ Krobáci“!

Děti zpěváčci, dětem s hemofilií

Jejich přání vychází z jedné indiánské legendy. Ano, děti chtějí i nás spoluobčany nakrmit soucitem, něhou, dobrotou. Přijďte tedy na hostinu, během níž vám zahrají, zazpívají pro Štěpána i se Štěpánem řadu písní, i operní aktovku Král Lávra, kde on hraje holiče Kukulína.

Po hudební části přijde aukce, do níž vložili nejen žáci, pedagogové své výtvarné objekty, které se budou dražit. Vše co se podaří vybrat společně s dobrovolným vstupným, bude následně předáno sdružení HEMO junior. Pěstovat pozitivní atmosféru je dnes tak potřebné a zahřeje, když její semínko vychází z rukou už generace příští …

Krev - drahocenná tekutina popohánějící naše tělo. Známe různé skupiny, barvy, hustoty, jenž srdeční pumpa vhání do cévního řečiště. Z jejího rozboru se dozvíme o nemocech, ale i o lásce? Ne nadarmo se bratrství spojuje krví, krví pečetí! „Můj drahý pokrevní bratře!“ Vzácná, rudo-modrá tekutina může mít, logicky, i vzácnou nemoc. Špatnou srážlivost  -  hemofilii. Trpí jí především mužská část, ženy vzácně, spíš jsou její přenašečky. První zaznamenanou byla britská královna Viktorie, proto se jí také říká „nemoc královská“. Zvláštních, raritních pacientů není mnoho...O to víc si jich můžeme vážit.

Nachází se ve vašem nejbližším okolí? Víte o někom, komu při úrazu ne a nejde zastavit červený proud?  Kdo má jakoby bez příčiny stále víc modřin? Komu se zčistajasna nafoukne koleno, kotník a on ví, že ač vy nic nevidíte, jemu právě spontánní krvácení zasáhlo pohyblivý kloub a on musí rychle vyhledat léčbu, aby se kloub trvale nepoškodil. Znáte někoho?

U „Krobáků“, v pěveckém souboru paní učitelky Sylvie Krobové na ZUŠ Dobříš jeden takový originál mají. Je to mladý herec, zpěvák, hráč na bicí Štěpán Sršeň. Když se kamarádi dozvěděli o jeho problémech, ihned vyzvídali, pátrali, zkoumali a nakonec se rozhodli uspořádat charitativní koncert, kterým by ho podpořili. Tentokrát tedy opět vytrysklo spontánní krvácení, ale skryté se proměnilo ve viditelné - v dobročinnou aktivitu. Mládí zpěváčci pomůžou stejně starému příteli a podpoří v republice dalších tři sta dětských pacientů, sdružených v nadaci HEMO junior.

Paní učitelka Sylvie Krobová s nimi připraví koncert, který se uskuteční 29.4 od 18hodin ve výstavní síni kulturního domu v Dobříši.

Přestože charita vychází z latinského caritas = slitování, smilování, děti nikoho neprosí o almužnu. Chtějí jen svou přátelskou aktivitou vyprovokovat dobrotu v lidských srdcích.

Dobrotě se meze nekladou a je lepší mít u nohou hodného, milého vlka než…A také věřte, že vám ze srdce poteče úplně jiná krev než předtím. Představte si jak vám, před onou hostinou, přitéká žilou normální a poté jí tepny odvání nejen okysličenou, ale také obdařenou dobrým skutkem, soucitem, velkorysostí, lidskou něhou, solidaritou…

autor článku: Jiří Bilbo Reidinger, redakčně upraveno