Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

Ilustrační foto

Co přinese druhá půlka Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram?

přidáno: 17. 05. 2018

Mimořádné koncerty, netradiční projekty a závěr festivalu na Svaté Hoře. To vše ještě nabídne druhá polovina hudebního festivalu.

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram se úspěšně přehoupl do druhé poloviny. V návštěvnících ještě doznívají nádherné zážitky z již odehraných koncertů, proběhla vydařená benefice pro vilu Rusalka, operní představení pro děti i komponovaný pořad Příběhy v tónině života. Druhá polovina festivalu ovšem nabízí neméně atraktivní program, který určitě stojí za pozornost. Posuďte sami.

Gabriela Beňačková

Nádherný soprán Gabriely Beňačkové, pěvkyně světového formátu, zazněl na festivalu několikrát, poprvé již na 10. ročníku v roce 1978, tedy před 40 lety. Recitál v doprovodu klavíru přinese 24. května v prostorách příbramské Galerie F. Drtikola Příbram výběr písní i árií, které připomenou její skvělou kariéru. Hostem koncertu je mezzosopranistka Ester Pavlů.

Kristina Vaculová

O dva dny později, 26. května, se na Zámku Březnice v sakrálním repertoáru za doprovodu varhan představí laureátka řady soutěží (Anglo-Czechoslovak Trust v Londýně, Friedricha Kuhlau v Uelzenu atd.), flétnistka Kristina Vaculová

Laureáti Mezinárodní pěvecké soutěže

Již třetím rokem zazní v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami hlasy laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech. V průběhu večera laureáti přednesou písně Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka, jehož 90. výročí úmrtí tento koncert připomene. Koncert se koná 28. května, v den prvního výročí úmrtí mistrova vnuka Antonína Dvořáka III., na kterého bude s láskou vzpomenuto volbou repertoáru i průvodním slovem.

Clarinet Factory

Koncert netradičního tělesa Clarinet Factory, jehož doménou je schopnost prolnutí klasické hudby interpretované s maximální instrumentální zručností s prvky jiných hudebních žánrů (ethno, minimalismus ad.), proběhne 2. června na nádvoří Městského muzea Březnice. V případě nepřízně počasí se koncert přesune do vnitřních prostor Galerie Ludvíka Kuby.

Den s Antonínem Dvořákem

Od roku 2016 probíhá v rámci festivalového dění celodenní doprovodný projekt Den s Antonínem Dvořákem. Také letos je připravena série akcí – koncerty na netradičních místech (nemocnice, pěší zóna, dům pro seniory či Cáchovna Dolu Anna), interaktivní pořady ve školkách, základních i středních školách. Součástí Dne s Antonínem Dvořákem, který proběhne 4. června, je rovněž unikátní projekt v příbramském Domě Natura. Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram exkluzivně zahájí inovativní sérii koncertů, tzv. „immersive concerts“. V těchto koncertech se ruší odstup mezi umělci a diváky. Divák se stává nedílnou součástí uměleckého výkonu a zažije hudbu zevnitř tělesa. Na projektu spolupracují dirigenti David Rutherford (USA), Debashish Chaudhuri (Indie) a Příbramská filharmonie.

Závěrečný koncert

Závěrečný open air koncert v prostorách nádherné barokní Svaté Hory zakončí 7. června 50. ročník festivalu jednou z nejimpozantnějších Dvořákových skladeb. Přijďte si poslechnout Requiem a staňte se součástí mimořádného zážitku. Účinkují: Debashish Chaudhuri (Indie)– dirigent, PKF - Prague Philharmonia, sólisté: Jana Šrejma Kačírková, Ester Pavlů, Josef Moravec, Martin Gurbal, Pražský komorní sbor a spojené příbramské sbory (Vepřekův smíšený sbor a ženský komorní sbor Krásky).

Podrobnější informace o akcích a koncertech, prodeji vstupenek i fotogalerie z jednotlivých vystoupení najdete na webových stránkách, stejně jako na facebookovém profilu, kde jsou k dispozici také zajímavé videoreportáže.

autor článku: Radka Svobodová | Hudební festival A. Dvořáka