Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Obnovu varhan v dobříšském kostele podpoří další benefiční koncert

přidáno: 14. 11. 2016

Série adventních vystoupení na zámku Dobříš letos odstartuje již pátým benefičním koncertem na obnovu dobříšských varhan. V sobotu 26. listopadu od 19 hodin vystoupí v Zrcadlovém sále Komorní orchestr Akademie Praha pod vedením dirigenta Pavla Hryzáka.

„Na koncertu s názvem Pocta varhanám zazní dvě skladby pro orchestr a varhany od Františka Xavera Brixiho a Francise Poulence. Na varhany zahraje Přemysl Kšica. Skladbu od W. A. Mozarta – árie Ch´io mi scordi di te, zazpívá sopranistka Bronislava Smržová Tomanová  za doprovodu klavíristy  Davida Šugárka  a orchestru. Skladbu Clarinettino  pro klárinet a smyčce od současného českého skladatele Ondřeje Kukala nám předvede klarinetista Alois Maršner,“ říká Ivo Kylar ze Sdružení pro obnovu dobříšských varhan.

Slavnostním večerem v předvečer první adventní neděle se budou prolínat skladby klasicistní a současné. Vstupné na koncert je dobrovolné, účastí a přispěním podpoříte projekt vestavby nového nástroje do původní pseudobarokní skříně varhan v kostele Nejsvětější Trojice.

Další, v pořadí šestý, benefiční koncert „ Adventní“ proběhne 11. prosince od 17:00 v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši.

Veřejná sbírka na obnovu varhan v dobříšském kostele trvá od května 2015 a na transparentním účtu je aktuálně 515 tisíc korun. Předpokládaná cena varhan se pohybuje v rozmezí 3,8 - 4,5 milionů korun. 

autor článku: Michaela Rozšafná