Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Advent na zámku Dobříš: Benefiční koncert, Česká mše vánoční i Barokní harm

přidáno: 12. 11. 2015

Jen co na zámku Dobříš skončila hlavní turistická sezona, začínají zde jako každoročně připravovat bohatý kulturní předvánoční program. Už 26. listopadu se koná první adventní koncert, opět se uskuteční benefiční večer Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové a zámek rozezní i symfonikové Českého rozhlasu či Příbramská filharmonie s Českou mší vánoční.

První adventní vystoupení na zámku Dobříš obstarají 26. listopadu od 18 hodin žáci akordeonového oddělení ZUŠ Dobříš, jako hosté s nimi vystoupí také soubor Barokní Harmoniky. V programu zazní skladby od barokních a soudobých autorů a jako bonus zahrají hudebníci melodie z francouzských filmů. Vstupenky jsou v předprodeji na zámku Dobříš od 5. listopadu.

Na žáky dobříšské umělecké školy naváže s vlastním vánočním programem v neděli 29. listopadu dobříšská floristka Martina Krátká. Při tradiční akci Vánoční inspirace představí spolu se svými hosty od 17 hodin divákům v Zrcadlovém sále nejnovější trendy v tvorbě vánočních dekorací a ozdob.

Herečka Zdeňka Žádníková pořádá v sobotu 5. prosince od 17 hodin v Zrcadlovém sále tradiční benefiční koncert svého nadačního fondu. Hlavní hvězdou tanečně-hudebního večera bude letos houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Předprodej vstupenek probíhá od 5. listopadu, plné vstupné činí 130 a snížené 90 Kč. 

Vrchol adventního programu obstará Příbramská filharmonie a symfonikové Českého rozhlasu

Předvánoční koncertní program vyvrcholí na Dobříši 18. a 19. prosince. V pátek od 19:30 hodin vystoupí v Zrcadlovém sále symfonikové Českého rozhlasu s předními českými sólisty Ondřejem Brouskem (klavír a umělecký přednes), Janem Mráčkem (housle) a Karlem Untermüllerem (viola). Účastníci se mohou těšit na program složený ze skladeb W. A. Mozarta, A. Vivaldiho, J. S. Bacha, L. Beethovena, B. Smetany, M. Ravela a dalších. Vstupenky je možné zakoupit od 3. listopadu.

Následující den se na dobříšském zámku představí oblíbený soubor Příbramské filharmonie s Českou mší vánoční od Jakuba Jana Ryby. Pro velký zájem v minulých letech se program uskuteční ve dvou časech - od 17 a 19:30 hodin, vstupné činí120 Kč a vstupenky jsou v předprodeji od 19. listopadu.

autor článku: Michaela Rozšafná