Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

Ilustrační foto

Zažijte největší středověkou bitvu v Evropě na vlastní kůži!

přidáno: 04. 03. 2018

27. ročník historického festivalu Bitva Libušín u Kladna se uskuteční v sobotu 21. dubna 2018. Organizátoři očekávají tisíce návštěvníků.

Bohatý odpolední program nabídne největší středověkou bitvu v Evropě, rytířské turnaje, ukázky středověkých řemesel, speciální program pro děti a další dobové aktivity.

Libušínský spolek přátel historie, o.s. oznamuje termín již 27. ročníku historického festivalu Bitva Libušín. Festival, jehož tradičním vyvrcholením je největší středověká bitva ve střední Evropě, se uskuteční v sobotu 21. dubna v Libušíně u Kladna. Akce se každoročně účastní kolem 2000 šermířů a 4500 diváků z České republiky i ze zahraničí. Pro návštěvníky všech věkových kategorií je připraven bohatý odpolední program, který začíná otevřením brány ve 12 hodin.

„Mezinárodní festival je určený především pro rodiny s dětmi a zájemce o historii. Program je připravený tak, aby zde každý mohl prožít příjemné odpoledne a též se něco zajímavého dozvěděl. Údolí pod hradištěm kněžny Libuše se již tradičně promění v areál festivalu rozděleným do několika částí,“ uvádí za pořadatele Petr Šrámek z Libušínského spolku přátel historie.

Největším lákadlem tohoto ročníku jsou, kromě hlavní bitvy, dva jezdecké turnaje – lovecký ve 12:00 a rytířský ve 14:45. Mezi nimi mohou diváci shlédnout ukázku středověkého rugby. Oblíbená dětská bitva s hadrovými míčky a vlastnoručně vyrobenými štíty začne v 15:30 v kulisách velké bitvy, která vypukne v 16:00. Od 17:00 hod. zde budou probíhat volné boje, kde o vítězi rozhoduje jen zručnost ve zbrani a velení.

Druhou část areálu představuje dobové tržiště, na kterém si návštěvníci budou moci prohlédnout a zakoupit repliky historických předmětů. Bude zde probíhat komentované cvičení dravých ptáků k lovu, přičemž odvážní zájemci budou mít možnosti vzít si je na ruku. Dobově oblečení řemeslníci předvedou ukázky řemesel a muzikanti zajistí živou historickou hudbu k tanci i poslechu. V dětském koutku budou umístěné tvořivé dílny, ve kterých si děti vlastnoručně vyrobí vše potřebné k této události, společně si namalují prapory, zhotoví štíty, vyzkouší si zbroj atp. Mezi oblíbené aktivity návštěvníků patří mimo jiné též komentované prohlídky historického vojenského ležení a šermířské turnaje. Turnaje letos umožňují vyzkoušet si boj na vlastní kůži.

„Scénář hlavní bitvy 2018 ukončí příběh, kterým nás provedly předchozí dva ročníky. Předvedeme divákům velkou, předem domluvenou polní bitvu mezi dvěma znepřátelenými pány. Rád bych upozornil na fakt, že příběhy jednotlivých bitev jsou vždy smyšlené, předvádíme tedy vlastně pohádky. Co se však týká rekonstrukce zbraní, zbroje a vybavení, je naším cílem, aby vzhledem a funkcí co nejvěrněji odpovídaly historii. Návštěvníci festivalu vidí na jednom místě historické postavy a repliky předmětů z doby v rozmezí od 800 do roku 1500. Vedle sebe zde stojí například Vikingové, husité, členové rytířských řádů a další. Je to průřez rekonstrukcí života v Evropě ve středověku,“ řekl Petr Šrámek z Libušínského spolku přátel historie.

Vstupenky do areálu jsou k zakoupení na místě v ceně: 150 Kč pro dospělé, děti do 120 cm mají vstup zdarma, ostatní děti do 15 let zaplatí 100 Kč. Rodinná vstupenka pro dva dospělé a čtyři děti do 15 let stojí 400 Kč.

Děti z dětských domovů s doprovodem zdarma. Nutno předem domluvit na emailu organizace@libusin.info

Místo konání: Libušín u Kladna, areál bývalého koupaliště.

Datum konání: 21. dubna 2018. Areál je pro otevřený od 12:00 hod., hlavní bitva začíná v 16:00 hod.

Dopravní spojení: Z Kladna autobusem městské hromadné dopravy č.7, nebo autem, nejlépe na centrální parkoviště kousek od bojiště (viz mapa). Vše bude jasně a zřetelně značeno. Mapa a konkrétnější instrukce, jak se do areálu dostat: https://libusin.org/CS/pro-navstevniky/mapka-cesty/.

Bitva Libušín – kompletní orientační mapka akce: http://bit.ly/2EY9wRx

Program: Můžete se těšit třeba na dětský koutek, živou hudbu, sokolníky, ukázky taktiky jednotek, turnaje a největší bitvu v ČR. A to vše za jednu vstupenku. Více o programu: https://libusin.org/CS/pro-navstevniky/program-divaci/

V areálu bude rovněž bohatý výběr občerstvení.

Podrobné informace o festivalu najdete na http://libusin.org/CS/ a na https://www.facebook.com/BitvafestivalLibusin/?fref=ts.

autor článku: Pavel Kašpar a redakce DA