Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Pozvánka na přednášku: Dřevo je naše budoucnost

přidáno: 04. 10. 2018

Město Dobříš pořádá v úterý 9. října 2018 od 17:00 hod. ve společenském sále Kulturního domu Dobříš přednášku s názvem: „Dřevo je naše budoucnost. Udržitelný rozvoj – naše rozhodnutí“. Pro někoho možná krkolomný název, ale v dnešní době nanejvýš důležité téma týkající se nás všech. Přijďte si poslechnout a dozvědět se informace vztahující se přímo k našemu okolí, které se jen těžko někde jinde dozvíte.

Unikátní akci má pod svou záštitou paní Ing. Alena Harmanová, vedoucí odboru výstavby a životního prostředí v Dobříši. Právě ona v našem městě již několik let stojí za úspěšnou kampaní Týden Země, díky ní se zde konají oblíbené akce Do lesa s lesníkem pro děti i dospělé a mnoho dalších setkání s širokou veřejností. Proč na přednášku dorazit a na co se můžete těšit? Zeptali jsme se přímo paní Harmanové:

Proč tentokrát přednáška právě na toto téma?

Řekla bych, že téma lesa je v této době víc než aktuální. Mnozí z nás si neuvědomují, že v lese se dřevem to není jednoduché a nemusíme jej tu mít napořád. Pro to, aby les vypadal tak, jak má, se musí také něco udělat. Zdravý a funkční les má navíc souvislost se vším ostatním – zemědělstvím, vodou, ekonomickou situací… Vše musí být v souladu, jinak to nemůže fungovat.

Víte, jaké konkrétní problémy na přednášce zazní a týkají se i našeho regionu?

Problémy dnes mají všichni - zemědělci, lesníci, vodohospodáři a týkají se života nás všech. Bohužel běžný občan se nedozví, jak je to doopravdy, pokud nečte odborné články nebo se nepohybuje v této oblasti. Ono to zatím vypadá, že je všechno v pořádku, ale v pořádku to zas tak úplně není. Jednou se však všichni budeme divit, až nám nepoteče voda z kohoutku, pak teprve nás to začne zajímat, ale už bude pozdě. Vím, že téma životního prostředí zatím lidi nezajímá tolik, jak bych si představovala, ale je na čase, aby se mu pozornost věnovala. Já věřím, že právě tato přednáška bude opravdu zajímavá a přínosná.

Proč bychom tedy měli přijít a pro koho je přednáška určena především?

Z vlastní zkušenosti vím, že pan Ing. Polák umí o lese tak pěkně a poutavě vyprávět, že zaujme každého. Dá nám určitě velice zajímavé informace... O lese se dozvíme mnohem více, než vůbec předpokládáme. Dozvíme se, co všechno obnáší práce v lese, co nás tam může potkat, co se děje se dřevem a jak důležité je využívat přírodní materiály. Není nejdůležitější zachránit každý strom, ale je nutné zachovat koloběh v přírodě a klást důraz na obnovu dřevin. Přednáška je určena opravdu široké veřejnosti a byla bych moc ráda, kdyby na ní nechyběli zdejší studenti, občané města i okolních obcí.

 

Návštěvníky čeká přednáška vedená interaktivní formou s předním odborníkem na problematiku lesnictví a zpracování dřeva Ing. Stanislavem Polákem.

Jejím cílem je vysvětlit obecně používané pojmy jako:

  • trvale udržitelný rozvoj
  • dřevo jako obnovitelná surovina
  • rozdíl mezi divočinou a hospodářským lesem
  • rozdíl mezi způsobem hospodaření v lesích

Posluchačům nabídne také jednoduché řešení, jak se stát součástí reálné ochrany životního prostředí v běžném životě.

Přijďte a využijte možnosti ZDARMA se dozvědět pravdu o naší situaci v rámci dlouhodobého rozvoje země i lidstva!

Realizováno v rámci:

                                                    

Projekt Efektivní správa Zdravého města Dobříše, reg. č.: CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002924

autor článku: Redakce DA